Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Consecințele erupției

  La o lună de la erupția vulcanului din La Palma, oxizii de sulf care s-au eliminat în atmosferă, continuă încă să se mențină deasupra țării noastre. Din fericire, specialiștii de mediu spun că gazele nocive sunt situate la altitudini mari, de până la trei mii de metri deasupra solului, și nu pun în pericol sănătatea oamenilor. Țara noastră se află la o distanță de 3500 de kilometri de insula La Palma.

  Vladimir Garaba, expert de mediu

  “Mai persistă și acum acest nor. El zboară prin Europa de la nord la sud, de la apus la răsărit, dar concentrațiile nu sunt atât de mari ca să pună în pericol calitatea aerului atmosferic asupra Moldovei, inclusiv a Chișinăului.”

  Expertul de mediu susține că țara noastră a scăpat de efecte nocive întrucât în această toamnă nu au căzut precipitații.

  Vladimir Garaba, expert de mediu

  “Dacă erau ploi nu se excludea că o parte din precipitații aveau un ph negativ și asta influențează plantele, solul. Se poate întâmpla că suferă frunzele tinere, aciditatea solului poate să se modifice, înflorirea poate fi frânată. Dar astfel de cazuri sunt foarte rare și din fericire noi suntem feriți de asemenea efecte nocive.”

  Vladimir Garaba spune că pericolul contaminării aerului cu oxizii de sulf va persista atât timp cât va erupe acest vulcan.

  Vladimir Garaba, expert de mediu

  “A trecut mai mult de o lună și continuă erupția. Și aceasta mai poate dura încă și mai mult pentru că vulcanii ăștia sunt diferiți. Acesta este de lungă durată are fisuri și scurgeri și bănuiesc că o să dureze o lună și mai mult.”

  Vulcanul din La Palma din arhipelagul Canare a erupt în data de 20 septembrie după 50 de ani. Orașe întregi cu mii de persoane au fost evacuate, iar un nor gros s-a ridicat deasupra insulei. Cercetătorii detectat mai multe cutremure în zonă, iar ulterior, autoritățile au decis să transporte într-un loc sigur persoanele în vârstă sau cu dizabilități. Experții au anunțat atunci că erupția vulcanului a generat un nor de poluanți care se îndreaptă spre toată Europa, inclusiv România, Ucraina și Republica Moldova.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021