Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Conducerea de vârf a țării a participat la ședința ordinară

  Președintele Igor Dodon a participat la ședința săptămânală cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministru, Ion Chicu.

  Oficialii au discutat mai multe subiecte, precum Hotărârea Guvernului Republicii Moldova din 31 iulie, care recomandă Parlamentului ratificarea Acordului cu Uniunea Europeană privind ajutorul macrofinanciar în valoare de 100 milioane euro, acordat în două tranșe. În cazul ratificării Acordului de către Legislativ, prima tranșă în sumă de 50 milioane va fi acordată în luna septembrie, iar pentru primirea celei de-a doua tranșe, Moldova urmează să îndeplinească 6 condiționalități.

  Președintele Igor Dodon a salutat faptul că la ședința Guvernului din 31 iulie a fost aprobată inițierea discuțiilor cu Federația Rusă privind acordarea unui împrumut țării noastre în valoare de 200 milioane euro.

  În altă ordine de idei, șeful statului a apreciat faptul că Executivul a decis să extindă pachetul de servicii acoperite de asigurare medicală, și a inclus testele la COVID-19 și tratarea la domiciliu a persoanelor infectate.

  În context, demnitarii au vorbit și despre pregătirea de noul an școlar și de o posibilă redeschidere a grădinițelor cu respectarea tuturor măsurilor sanitar-epidemiologice. În acest scop, Guvernul va aloca peste 50 milioane lei pentru procurarea materialelor de protecție și consumabilelor pentru fiecare instituție de învățământ și fiecare clasă, grupă.

  La ședința de astăzi au fost discutate și problemele în agricultură. Oficialii au constatat cu regret pierderi mari de culturi cerealiere de grupa a doua – porumb și floarea soarelui, care au fost parțial sau total compromise în anumite regiuni ale Republicii Moldova din cauza secetei.

  „Am decis să alocăm încă o sută de milioane de lei pentru acoperirea acestor pierderi și o altă sută de milioane pentru Fondul de intervenții al Guvernului”, a conchis Igor Dodon.

  În alt context, interlocutorii au comunicat despre desfășurarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor în peste o mie de localități ale țării noastre, în cadrul programului național ”Drumuri bune pentru toți”.

  „Acest proces va decurge în lunile august, septembrie și sperăm ca lucrările să fie finalizate până pe data de 10 octombrie curent. Totodată, continuă reabilitarea drumurilor naționale, și în mare parte lucrările decurg conform tuturor normelor și standardelor tehnice”, a menționat președintele.

  La finele întrevederii, demnitarii au abordat subiectul privind situația pandemică, deoarece a două săptămână consecutiv crește numărul persoanelor infectate cu COVID-19, iar în țările vecine și în alte țări se înregistrează antirecorduri.

  „Am atenționat societatea noastră asupra faptului că nerespectarea măsurilor de rigoare creează o presiune enormă asupra sistemului medical, dar și a bugetului, provocând mari cheltuieli. Am îndemnat populația Moldovei să respecte cu strictețe normele sanitare”, a subliniat președintele Igor Dodon.

  Facebook.com

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Igor Dodon a lansat o provocare pentru susținători și criticii săi, dar și pentru toți cetățenii care-i urmăresc emisiunea de vineri ”Președintele Igor Dodon...

  POLITICA

  Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este gata să lupte în opoziție, pentru această are o echipă și ideologie puternice, a declarat președintele PSRM, Igor Dodon....

  ALEGEREA EDITORILOR

  Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este gata să lupte în opoziție, pentru această are o echipă și ideologie puternice, a declarat președintele PSRM, Igor Dodon....

  POLITICA

  Președintele PSRM, Igor Dodon, vorbește despre necesitatea reformării și consolidării forțelor politice de centru-stânga din Republica Moldova. Liderul socialiștilor a declarat, vineri la emisiune,...

  Copyright © 2021