Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Conducerea de vârf a țării a desfășurat ședința săptămânală (VIDEO)

  Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ședința săptămânală cu Primul ministru, Ion Chicu.

  Oficialii au discutat patru subiecte importante, primul fiind situația epidemiologică din Republica Moldova. S-a constatat scăderea semnificativă a numărului persoanelor infectate, precum și a ratei de contagiozitate. Astfel, săptămâna trecută, 18-24 mai, acest indicator a fost de 0,89%, în timp ce săptămâna precedentă, de 1,38%. Totodată, numărul oamenilor vindecați a crescut de 2,5 ori.

  „Această dinamică pozitivă ne permite să anulăm mai multe restricții, motiv pentru care Guvernul Republicii Moldova se va adresa Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică cu propunerea de a redeschide, începând cu 1 iunie, piețele în municipiile Chișinău și Bălți, centrele comerciale, sectorul HoReCa, transportul internațional de pasageri, dar și centrele sportive și cluburile de fitness. Restricțiile rămân în vigoare pentru instituțiile de învățământ preșcolar și școlar, precum și pentru evenimentele cu implicarea a mai mult de 50 de persoane”, a menționat președintele Igor Dodon.

  Al doilea subiect de discuții s-a referit la anunțarea anului 2020 drept an al lucrătorului medical.

  „Această decizie presupune, printre altele, dublarea salariului pentru toți lucrătorii sistemului medical, în câteva etape”, a conchis Igor Dodon.

  Punctul trei al agendei de astăzi a vizat achitarea ajutorului material unic de 700 lei pentru toți pensionarii, al căror pensie minimă este sub 3000 lei.

  „Am specificat că anterior acest ajutor era preconizat pentru cei cu pensia mai mică de 2000 lei. Acum am decis să ridicăm “plafonul” și să mărim numărul beneficiarilor. Am specificat că mijloacele financiare respective deja sunt identificate”, a menționat șeful statului.

  Al patrulea subiect este menit să susțină în continuare agenții economici și presupune acoperirea dobânzilor creditelor în mărime de 6 fonduri de salarizare în loc de 3 fonduri, cum am fost aprobat anterior.

  „Am explicat, că în prezent fondul de salarizare în Republica Moldova are circa 4 miliarde de lei, adică propunerea noastră înseamnă un ajutor în volum de 24 de miliarde de lei, în timp ce suma totală a dobânzilor pentru creditele în sectorul real al economiei este de circa 27-28 de miliarde.

  Am specificat că perioada reeșalonării acestor plăți se extinde până la 31 decembrie 2021, iar propunerea noastră include nu doar creditele luate de la băncile comerciale, ci și de la instituțiile de microfinanțare. Sunt ferm convins, că aceste decizii vor fi un suport semnificativ pentru agenții economici”, a declarat președintele.

  TOP 24 de ore

  Facebook

  ECONOMIE

  În cadrul emisiunii „Post Factum” de la postul de televiziune ITV, fostul premier, președintele PDCM, Ion Chicu, fiind întrebat despre auditul datoriei istorice a...

  SOCIAL

  Președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, susține că toți elevii din țara noastră trebuie să aibă acces la studii indiferent de...

  POLITICA

  Decretul de demitere a lui Stoianoglo a fost semnat cu încălcarea unor proceduri legale, a declarat liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion...

  POLITICA

  Fostul prim-ministru, președintele partidului PDCM, Ion Chicu a comentat declarațiile medicului de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, care a spus că „nu operează...

  Copyright © 2021