Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Concluziile Comisiei Parlamentare: Cazul Ceaus este un atentat la securitatea R. Moldova

  Cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, trebuie calificat drept ca un atentat la securitatea națională a Republicii Moldova, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să prezinte o notă de protest Ucrainei în care să indice dezacordul total asupra intervenției și implicării serviciilor speciale militare ale Ucrainei pe teritoriul țării noastre. Acestea sunt unele dintre recomandările comisiei speciale de anchetă incluse în raportul ce urmează să fie prezentat plenului Parlamentului și publicat pe site-ul oficial al forului legislativ.

  фото: glavcom.ua

  ”Invazia impertinentă, grosolană a unor servicii speciale ale Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova nu poate fi tolerată și acceptată, evocată doar într-un raport al unei comisii de anchetă. Cazul Ceaus trebuie examinat și monitorizat în continuare, deoarece suntem convinși că cele mai importante și pertinente detalii vor fi developate ulterior datei de 09 iunie”, a declarat președintele Comisiei speciale de anchetă, Vasile Năstase.

  Potrivit raportului, Comisia va recomanda Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să examineze minuțios acțiunile și inacțiunile diplomaților acreditați în Republica Moldova din cadrul Ambasadei Ucrainei, în special a domnului ambasador și a ex-atașatului militar Smetaniuk sub aspectul încălcării prevederii Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice și adoptarea deciziilor în acest sens.  

  Totodată, Comisia propune Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să întocmească o notă de protest Ucrainei în care să prezinte poziția oficială a Republicii Moldova privind dezacordul asupra intervenției și implicării serviciilor speciale militare ale Ucrainei pe teritoriul țării noastre. 

  ”Dezagrearea inacțiunii părții ucrainene în soluționarea cazului răpirii propriului cetățean Nicolae Ceaus, inclusiv eschivarea de a participa în grupul mixt moldo-ucrainean, prin refuzul de a delega reprezentanți ai organelor de drept”, a spus Năstase.  

  De asemenea, comisia recomandă să fie sesizate Consiliul Europei, Parlamentul European, OSCE, APCE privind inadmisibilitatea repetării unor situații similare, calificate drept atentat la securitatea națională a Republicii Moldova.  

  Comisia mai indică ca să fie efectauate un șir de modificări legislative, dar și reexaminarea Acordului dintre Guvernele Republicii Moldova și Ucrainei privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. Potrivit comisiei, acest acord este inechitabil pentru țara noastră. 

  Președintele comisiei a declarat că va propune ca această anchetă parlamentară să continue și în viitorul Legislativ. Comisia și-a încheiat activitatea pe 09 iunie.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  facebook.com

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Cazul Ceaus a demonstrat dublele standarde aplicate de către presa de la Chișinău, dar și de către ambasadorii străini, față de unii politicieni. La...

  POLITICA

  Directorul SIS, Alexandr Esaulenco, cunoștea toate detaliile răpirii ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Imediat după ce ucraineanul a fost luat cu forța din centrul Chișinăului,...

  POLITICA

  Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a fost nevoit să organizeze reținerea în cazul judecătorului de la Curtea de Apel Chișinău, care ar fi...

  ALEGEREA EDITORILOR

  În răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus au fost implicate structurile de stat ale Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către unul dintre membrii...

  Copyright © 2021