Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Comisie specială de anchetă

  Cazul răsunător care l-a avut în calitate de protagonist pe fostul magistrat ucrainean, Nicoale Ceaus răpit în plină zi, pe una din străzile din sectorul centru al capitalei – trebuie să fie investigat în detaliu, iar făptașii trași la răspundere. Este opinia deputaților PSRM care au venit cu inițiativa de a crea o comisie de anchetă pe cazul ex-judecătorului. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament și aprobat în cadrul ședinței plenare de astăzi.

  Potrivit autorilor inițiativei, scopurile acestei comisii sunt monitorizarea acțiunilor organelor competente de soluționare a cazului în scopul identificării carențelor din legislația națională și colaborarea cu instituțiile de stat ale căror competență ține de soluționarea situațiilor de genul dat.

  Vlad Batrîncea vicepreședintele Parlamentului, deputatul PSRM

  «Cred că toți colegii înțelegem ce s-a întâmplat. Nu trăim în Evul Mediu, există proceduri de drept internațional. Și răpirea unei persoane în portbagajul unei mașini este o încălcare gravă a tuturor procedurilor. Este necesar să se evalueze acest lucru, parlamentul trebuie să tragă propriile concluzii, prin urmare este necesară crearea unei comisii de anchetă».

  Andrian Candu deputat al platformei «Pro Moldova»

  «Cele întâmplate denotă atacuri la securitatea Republicii Moldova, în cazul în care se confirmă cele scrise în mass-media, că serviciile speciale ale statului vecin își desfășoară operațiunile pe teritoriul Moldovei, fără a-și informa colegii moldoveni. Dacă oamenii noștri știau despre asta, atunci acest lucru este și mai grav».

  Dinu Plîngău deputat PSRM

  «Și dacă nu vor fi demisii în legătură cu cele întâmplate, mă tem că Republica Moldova se va transforma într-un teren de instruire, pe teritoriul căruia niciun cetățean al Republicii Moldova nu se va simți în siguranță».

  În același timp, deputații și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că instituția prezidențială n-a adoptat o poziție, iar însuși șeful statului, Maia Sandu continuă să păstreze tăcere în legătură cu acest caz. Totodată, deputatul Andrian Candu i-a propus președintelui Legislativului, Zinaida Greceanîi, care este și membru al Consiliului Suprem de Securitate să-i propună șefului statului să convoace o ședință a membrilor CSS pentru a discuta acest subiect. Astfel, în urma aprobării inițiativei PSRM, a fost luată decizia că din componența acesteia vor face parte 9 parlamentari- 3 deputați PSRM (Adrian Lebedinschi, Grigore Novac, Fidor Găgăuz) și câte un legiuitor din celelalte partide: Alexandru Jizdan, Vladimir Cebotari, Grigore Repesciuc, Vadim Fotescu, Oazu Nantoi și Vasile Năstase, ultimul va fi președintele acestei comisii.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020