Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Comercianții vor să muncească

  Piața Centrală din Capitală activează conform programului său obișnuit, adică în fiecare zi, cu excepția celei de luni. Se întâmplă în condițiile Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a impus o serie de restricții de activitate piețelor comerciale, nu și celei Centrale, care este o întreprindere mixtă. Anunțul a fost făcut recent de către primarul Capitalei, Ion Ceban. Vestea i-a bucurat atât pe comercianți, cît și pe cumpărători. Mai mult, vânzătorii ne-au recunoscut că noile restricții i-ar fi lăsat fără o sursă de venit.

  Ion Ceban, primar general al Chișinăului

  «Ei ar fi putut explica pur și simplu că în municipiul Chișinău, de exemplu, nu sunt piețe agricole, deoarece există piețe conexe. Am spus că la această etapă, Primăria Chișinău nu va implementa niciuna dintre aceste decizii pe teritoriul municipiului Chișinău.”

  Așa a comentat primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, decizia Comisiei naţionale extraordinară de sănătate publică, din 15 februarie, prin care activitatea piețelor comerciale va fi redusă la 3 zile din 7. Cu alte cuvinte, până în 15 aprilie, comercianții vor avea dreptul să-și câștige bucata de pâine doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția celor care muncesc în târgurile specializate în comerțul cu produse agricole. Astăzi, am mers la Piața Centrală din Capitală pentru a întreba vânzătorii, dar și cumpărătorii ce părere au despre faptul că piețele din Chișinău vor continua să activeze în regim normal, cu respectarea normelor epidemilogice. Printre tarabe am întâlnit-o pe doamna Margareta. Femeia ne-a povestit muncește la Piața Centrală de peste 20 de ani. A recunoscut că, de la debutul pandemiei, vânzările au scăzut dramatic, iar reducerea orarului de muncă ar fi lăsat-o fără niciun venit.

  «Eu aș dori ca piețele să nu fie închise, pentru că lumea trebuie să lucreze, să hrănească copiii.
  Foarte greu, pentru că faci pe zi 100 de lei și nu poți să-ți întreții toți copiii.
  Le trebuie un stilou, un creion la școală, le trebuie încălțăminte că vedeți că încălțămintea de astăzi nu ține mult. Așa că nu putem noi să stăm acasă».

  Într-o situație similară se află majoriatea comercianților din Piața Centrală.

  «Închiderea piețelor îi va afecat pe toți. Nimeni nu are nevoie de așa ceva, lasă oamenii să muncească. Uitați-vă cât de puțină lume e în întreaga piață. Lăsați piețele să lucreze».

  «Soțul meu lucrează tot la o întrerpindere privată».

  «Cu deciziile acestea că nu poate să lucreze, el stă acasă. Venitul e doar din partea mea, pentru că lumea se teme, venitul meu tot a scăzu».

  «Familia noastră se ține doar pe salariul meu,e din vânzarea pe care eu o fac zi de zi».

  «Dacă noi nu avem vânzări, sigur că venim și stăm pe zero și o să sufere absolut toți.
  Noi suntem în aer liber, distanța se poate de păstrat, iată cum sunte noi acum cu dvs., practic la un metru. Dacă purtăm măști facem totul cum ni se spune, dezinfectă, eu cred că o să fie ok».

  Recentele restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică nu sunt văzute cu ochi buni nici de vizitatorii Pieței. Unii dintre ei spun că nu-i ține buzunarul ca să-și facă cumpărăturile în centre comerciale.

  «În supermarketuri,
  Produsele sunt mult mai scumpe ca la piața centrală
  Noi și așa suntem săraci și așa suntem cu economia pusă la pământ, și criză economică, și criză politică, și criză pandemică».

  «În piață, am tarabe speciale la care îmi fac cumpărăturile. Îmi plac produsele care se vând aici, modul în care sunt diservită.
  Știu unde sunt produse mai ieftine și mă duc acolo să cumpăr».

  «Ce vedeți să fie multă lume? E puțină lume, poate să lucreze. Dacă o să o închid, apoi o zi va lucra, alta – nu, atunci a doua zi va fi plină piața».

  Ion Ceban a precizat că municipalitatea își dorește revizuirea unor hotărâri ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în baza unei abordări pragmatice și profesioniste care să nu aducă prejudicii economice activității serviciilor municipale.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020