Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Comemorarea eroilor căzuți în Afganistan

  Astăzi sunt comemorați eroii căzuți în Afganistan. Se întâmpla acum 32 de ani în data de 15 februarie 1989. Amintirea celor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă a fost onorată la Chișinău, la Complexul Memorial ”Feciorilor Patriei, Sfântă Amintire”.

  Constantin Moeștean e veteran al Războiului din Afganistan. Cu lacrimi în ochi, ne povestește despre viața grea de după război, pentru că după revenirea sa la baștină, i-a venit rândul fratelui său, Nicolae, să meargă pe front, de unde nu s-a mai întors.

  Constantin Moeștean, veteran al Războiul din Afganistan

  «Am slujit în 1980-1982, chiar la începutul războiului. Mi-am pierdut prietenii, mi-am pierdut fratele. Fratele meu a fost trimis pe front în 1983, iar un an mai târziu, s-a întors acasă în sicriu.

  Se știe că pierderile de vieți omenești suportate de Armata Sovietică s-au ridicat la 14 mii 427 de oameni. 53 de mii de soldați au fost răniți, iar numărul exact al celor care au decedat pe câmpul de luptă nu este încă cunoscut. Războiul din Afganistan este una dintre paginile istoriei statului sovietic, cu o durată de zece ani, dar care nu a ocolit țara noastră.

  «Eram pe o altă linie a frontului, însoțeam marfa și o obuză m-a lovit în picior. Mulți băieți au rămas acolo pentru totdeauna, iar astăzi am venit să le cinstesc memoria. De fiecare dată, când trec pe alături, le aduc flori, în această zi mai ales.”

  «Am servit la începutul anilor ’80. Și aici vreau să aduc un omagiu colegilor care au plecat, dar și să-i văd pe cei care au mai rămas în viață.»

  Și înalți oficiali de stat au onorat memoria celor căzuți pe câmpul de luptă. La eveniment au participat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, și alții.

  Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului RM

  «Vreau să le doresc tuturor celor care au luptat în război, celor dragi lor, tuturor celor care au supraviețuit greutăților și ororilor războiului din Afganistan pace, sănătate și prosperitate. Vă suntem datori, dragi soldați, pentru faptul că serviți drept exemplu de vitejie și onoare. Acest lucru lipsește în lumea modern, iată de ce curajul și vitejia de care ați dat dovadă, devine însutit mai valoroasă.”

  Igor Dodon, președintele PSRM

  “Mereu am fost alături de dumneavoastră, oferindu-vă sprijin în realizarea inițiativelor lansate. Ne propunem să vă susținem în continuare și să soluționăm problemele cu care vă confruntați. În acest sens, echipa PSRM va propune legislativului pentru examinare proiecte de lege concrete. Vă aducem cele mai sincere mulțumiri pentru devotamentul, eroismul și sacrificiul adus în numele Păcii, dorindu-vă multă sănătate și prosperitate!”

  Anual, în data de 15 februarie, sunt comemorați eroii căzuți în Războiul din Afganistan. Peste 12 mii de moldoveni au participat în confruntările sângeroase, iar 301 dintre ei nu au mai revenit acasă.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021