Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Colțul de natură de la USM

  Una dintre cele mai mari colecţii de animale împăiate din Europa se găseşte la Chişinău. Cu o istorie de peste 60 de ani, Muzeul de Ştiinţe Naturale, din incinta Facultăţii de Biologie a USM, a adunat peste zece mii de exponate, multe dintre care sunt unice în lume.

  Istoria acestui colţ de natură a început în anul 1952, atunci când studenţii şi profesorii Facultăţii de Biologie au mers într-o expediţie pe insula Sahalin din Rusia. De acolo au adus primele exemplare, pe care le-au și făcut cadou Universităţii. De la acel loc modest, unde au fost expuse, a luat naștere Muzeul de Ştiinţe Naturale al Universităţii de Stat din Moldova.

  Stanislav Poznacomkin, directorul muzeului

  «Studenții au văzut diverse lucruri interesante care în Moldova nu există. Sunt exponate adunate din diverse colțuri ale lumii. Întrucât absolvenții noștri au lucrat în diverse domenii: știință, cultură, educație. Fiecare considera că era de datoria lui să aducă ceva pentru a completa expoziția».

  În prezent, peste 100 de specii de păsări care provin din Antarctida, zeci de specii de animale marine sau de pradă, pot fi văzute în vitrinele mari și transparente. Fiecare exponant are o adevărată poveste în spate.

  Vera Ciocan, reporter Accent TV

  «În muzeu sunt păstrate exponate de dimensiuni impresionante. De exemplu, acest pui de cașalot cu o lungime de trei metri, care este o raritate pentru muzeele din lume. Majoritatea exponatelor au fost aduse în țară în anii 1950-1980 și de atunci au fost conservate și păstrate».

  Pentru a rezista în timp, animalele împăiate au nevoie de o îngrijire specială. Exponatele sunt tratate cu soluții împotriva dăunătorilor și curățate periodic de praf. De toate acestea are grijă Stanislav Poznacomkin, care mai bine de 35 de ani i-a dedicat activității muzeului.

  Stanislav Poznacomkin, directorul muzeului

  «Această regulă nu a fost încălcată niciodată. Niciun exponat nu a fost sacrificat pentru a fi expus în muzeu. Toate exponatele sunt adevărate, nu avem niciun mulaj».

  Muzeul include și o Secție de Geologie și Mineralogie, unde vizitatorii pot vedea o expoziție unică de mostre de sol din perioada postbelică, toate adunate de pe teritoriul Moldovei.

  Stanislav Poznacomkin, directorul muzeului

  «Sunt diverse mostre de sol adunate din expedițiile făcute sub conducerea lui Dokuceaev. Ce prezintă ele? Fiecare mostră are o descriere despre locul de unde a fost luată, când. Într-un cuvânt ,acest loc poate fi găsit».

  Cei care păşesc pragul muzeului sunt, de cele mai multe ori, studenţii sau elevii, care vin împreună cu profesorii.

  Stanislav Poznacomkin, directorul muzeului

  «Muzeul este a doua mea casă în care eu trăiesc și, probabil, mă simt util. Când vezi ochii uimiți a vizitatorilor și auzi recenziile despre muzeu, înțelegi că nu în zadar ai trăit ziua de azi».

  Muzeul este deschis de luni până vineri, iar accesul este gratuit.

  a-tv.md

  Copyright © 2020