Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Colacul de salvare al recoltelor

  Grindina este un fenomen care apare atât în perioada livezilor înflorite, cât și pe timpul verii – atunci când fructele se formează și cresc. Prin urmare, sunt necesare măsuri eficiente pentru protejarea culturilor. Aici ne vin în ajutor instalațiile antigrindină. Aflați mai multe detalii despre protejarea roadelor împotriva dezastrelor naturale în reportajul colegei noastre, Ilona Vedrașco.

  Pierderile globale anuale de produse agricole cauzate de grindină variază de la 4 la 18% din recoltă, iar în termeni monetari depășește 11 miliarde de dolari SUA. Ploile cu grindină provoacă daune care nu pot fi reparate, dar care pot fi atenuate cu măsuri adecvate în acest sens.

  Ion Garaba, director, SSIAPH al RM

  «Lucrările antigrindină sunt realizate pe teritoriul Republicii Moldova de peste 55 de ani. Anul acesta serviciul activează pe o suprafață de 1 milion 665 mii hectare. În aceste scopuri, sunt implicate 132 de puncte de impact asupra rachetelor, 24 de zone sunt incluse în zonele de protecție.».

  Ion Garaba, directorul Serviciului special pentru influențe active asupra fenomenelor hidrometeorologice, spune mai în glumă mai în serios că cetățenii noștri au uitat deja ce înseamnă o ploaie cu grindină adevărată. Eficiența fizică reală a serviciului este de 90-92% pe an, adică din 100 de cazuri, doar 8 obiecte sunt puse în pericol.

  Ion Garaba, director, SSIAPH al RM

  „Începând cu anii 70-80, centrul evenimentelor anti-grindină a fost dislocat în zona centrală Codru a Moldovei, în ultimii ani specialiștii au observat o tendință înaltă a activității în regiunile nordice ale țării, începând de la Bălți, Edineț, Dondușeni, Drochia, Ocnița, Soroca ”.

  În timpul sezonului de furtuni și grindină, adică de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei, angajații centrului sunt de serviciu non-stop. Ei privesc norii, astfel încât aceștia să nu se transforme brusc în nori de grindină și să nu aducă pagube agricultorilor prin distrugerea recoltei.

  „Acesta este al doilea operator care observă ce se face de la un alt localizator, care este situația, ce se află în apropierea țării, a granițelor și a teritoriilor protejate. Spune numărul punctului rachetei de la care este necesar să se efectueze impactul, adică să tragi racheta și numărul ei. „

  Eugeniu Potapov, șeful departamentului de instalații antigrindină, a povestit despre modul în care funcționează întregul mecanism. Experții folosesc o stație radar pentru a urmări norul cu grindină, pentru a studia toți parametrii și caracteristicile acestuia.
  Dacă se decide influențarea activă a acestuia și de îndată ce norul intră în raza lansatorului de rachete, specialiștii dau de la distanță comanda „START” iar rachetele sunt lansate automat în direcția norului de grindină.

  : Eugeniu Potapov, șef Departamentul de Instalații Antigrindină

  „În plus, un atribut foarte important este interacțiunea cu autoritățile aeronautice. La urma urmei, o rachetă antigrindină este o rachetă care se deplasează în spațiul aerian și, în mod natural, spațiul în care lucrăm ar trebui să fie liber de aeronave. „

  Până în prezent, serviciul a lansat deja 1 464 de rachete, astfel, au fost procesate 220 de obiecte de grindină.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021