Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Cod roșu la 112

  Cod roșu de alertă la 112. În ultimele două luni, Seviciul unic pentru apeluri de Urgență înregistrează o creștere cu 12 la sută a chemărilor în care este necesară intervenția imediată a serviciilor specializate. Așa se face că dacă în lunile de vară, operatorii înregistrau câte 3300 de solicitări urgente în timp de 24 de ore, atunci în lunile septembrie și octombrie, acest indice a crescut până la 4100.

  Cel mai des, oamenii au chemat ambulanța pentru că au prezentat boli respiratorii, suspiciuni de îmbolnăvire cu covid sau chiar cazuri confirmate. Astfel în ultimele două luni, zilnic, în jur de 700 de persoane sună la 112 și raportează un asemenea caz, ceea ce constituie o creștere cu 25 la sută comparativ cu lunile iulie și august.

  „Dacă primul val anul trecut nu am avut cazuri, nu am avut persoane de covid decedate la domiciliu, iată că în perioada aceasta, personal am avut câteva cazuri.”

  Totodată, operatorii de la 112 spun că au observat o creștere a cazurilor de îmbolnăvire de covid la copii și de reîmbolnăvire la maturi.

  Maxim Melnic, operator 112

  „Sunt familii întregi, două trei persoane, pe aceeași adresă, sunt vârstnici și copii.”

  Ana Carpovici, purtător de cuvânt, 112

  „Se întâmplă că acum sunt solicitări din partea unor apelanți care sunt și speriați și simptomele sunt mult mai grave pentru că au așteptat prea mult timp și s-au gândit că ar fi posibil să se trateze acasă fără asistența medicală și acum sunt într-o stare gravă.”

  În aceste condiții și operatorii de la 112 spun că lucrează într-un ritm alert și reușesc cu greu să facă față.

  „Sunt multe apeluri, trebuie să pui multe întrebări, și trebuie să te concentrezi la maxim, cât mai repede. Mai ales că este presiune psihologică atunci când vorbești cu cineva și vezi la caseta ceea că mai sunt încă zece oameni în așteptare, 11 oameni, e roșu. Oamenii așteaptă ca să li se răspundă.”

  De la debutul pandemiei și până în prezent, în țara noastră au fost înregistrate peste 300 de mii de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021