Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  CNSM: Moldova este în prag de colaps

  Sindicaliștii bat alarma și spun că majorarea tarifelor la gazele naturale, va duce la scumpiri în lanț a serviciilor comunale, a prețurilor la produsele de strictă necesitate și, inevitabil, la survenirea unui colaps social-economic în țară. Într-un comunicat de presă, apărătorii salariaților țării, se întreabă de ce nu a fost făcută publică formula de calcul a gazelor naturale pentru consumatori.

  Sindicatele, spun că pentru neadmiterea diminuării puterii de cumpărare a populației ca urmare a majorării prețurilor în lanț la toate produsele și mărfurile, cer în mod de urgență:

  Solicitările reprezentanților CNSM

  · Convocarea ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective pentru determinarea măsurilor concrete;
  · Asigurarea transparenței stabilirii tarifului la gazele naturale prin publicarea formulei de calcul și prețului la gazele naturale.
  · Scutirea de TVA a gazelor naturale și gazelor lichefiate;
  · Reducerea TVA la produsele alimentare social-importante;
  · Stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 4000 de lei;
  · Majorarea valorilor de referință în sectorul bugetar în mărime mai mare decît s-a propus la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022.
  · Majorarea pensiilor, asigurînd menținerea puterii de cumpărare a persoanelor pensionare.
  · Sporirea nivelului protecției sociale prin adoptarea unor mecanisme de susținere a persoanele cu venituri mici, suplimentar la compensațiile la achitarea facturilor pentru gaze naturale și agent termic care vor fi acordate consumatorilor casnici.

  Sindicaliștii spun că în cazul în care revendicările lor nu vor fi auzite și nu vor fi întreprinse măsurile necesare, își rezervă dreptul de a purcede la alte acțiuni, care sunt prevăzute de cadrul legal. Deocamdată nici Guvernul dar nici Parlamentul sau Președinția nu au comentat demersul celor de la CNSM.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021