Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  CNAS: indemnizațiile pentru viitoarele mame vor fi plătite

  Viitoarele mămici, inclusiv cele aflate în șomaj tehinic în perioada pandemiei de coronavirus, speră că vor beneficia de indemnizațiile complete pentru creșterea și îngrijirea copiilor. Echipa Accent TV a încercat să găsească răspuns la această întrebare, pe care îl puteți vedea în reportajul ce urmează.

  Victoria Martîniuc – tânăra mamă a unei fetițe de 5 ani, este în așteptarea unui alt copil. Ca și alte viitoare mame aflate în șomaj tehnic din cauza COVID-19, Victoria este îngrijorată de modul în care va fi calculată îndemnizația de creștere și de îngrijire a copilului, în noile circumstanțe.

  VICTORIA MARTÎNIUC, T NĂRĂ MAMĂ
  „ După câte scrie pe site-ul oficial al CNAS, ei calculează cuantumul din salariul mediu pe perioada de 12 luni. Noi am fost în carantină trei luni, personal, activez în sectorul Horeca și activitatea multora continuă să fie sistată. Întrebarea mea este: Ce va fi mai departe? Am încercat să apelez CNAS-ul din păcate, răspuns nu am primit. Mă îngrijorează acest lucru pentru că, 12 luni și 9 luni lucrate este o diferență mare, adică va scădea foarte mult indemnizația mamelor”.

  Solicitați de Accent TV, responsabilii Casei Naționale de Asigurări Sociale spun că, indiferent de motivul din care a fost întreruptă activitatea de muncă, această perioadă va fi acoperită financiar.

  LIDIA CEBOTARI, ȘEF DE DIRECȚIE, CNAS
  „Dacă în perioada respectivă, câteva luni sunt lipsă, indiferent de motiv, că e pe cont propriu sau a fost întrerupere de activitate la o unitate sau alta, aceste luni sunt substituite din perioada de 36 de luni premergătoare venitului obținut de către persoană ”.

  Conform CNAS, de indemnizație lunară pentru creșterea copilului beneficiază persoanele asigurate, care îndeplinesc un stagiu necesar de cotizare, premergător datei nașterii copilului.

  Copyright © 2020