Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  CNAS despre reexaminarea pensiilor

  Doritorii de a-și reexamina pensia trebuie să depună solicitarea cu o lună mai devreme, pentru a primi sumele de bani conform cererii. Despre asta anunță CNAS pe pagina sa oficială. Totodată nu toate categoriile de pensionari pot depune cererea de examinare. Despre cine este vorba, aflați în reportajul care urmează.

  Potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale potențialii beneficiari de această prestație pot depune solicitarea pe parcursul lunii iulie, pentru a primi pensia reexaminată din luna august, curent. Dacă vor depune solicitarea după 31 iulie, beneficiarii vor obține pensia majorată deja în luna septembrie.

  ELENA ȚĂBÎRNĂ, DIRECTOR GENERAL CNAS

  «Dreptul persoanelor de a solicita această reexaminare nu este limitat în timp. Legea impune doar perioada inițială, perioada finală e la discreția persoanei, când decide atunci se adresează la CTAS. Faptul că acum în teritoriu s-a creat un flux mare de beneficiari se datorează faptului că persoanele au vrut să depună cererea din timp pentru că așa e firea omului să obțină cât mai curând acest drept, dar termen-limită nu este pentru a obține acest drept».

  Din data de 1 iulie 2020, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă l-au obținut beneficiarii de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin zece ani.

  ELENA ȚĂBÎRNĂ, DIRECTOR GENERAL CNAS

  «Au dreptul persoanele care și-au stabilit dreptul la pensie inițial la 1 ianuarie 1999 și care după stabilirea pensiei au acumulat un stagiu de muncă de cel puțin 10 ani, aceasta este categoria de beneficiari de pensii care au dreptul să solicite reexaminarea pensiei».

  Totodată, potrivit reprezentanților CNAS, ziua de sâmbătă este lucrătoare și vor fi deserviți doar solicitanții de reexaminare a pensiilor. Cererile vor fi recepționate în intervalul orelor 07.00 – 16.00 la sediile Caselor Teritoriale.

  ORARUL RECEPȚIONĂRII CERERILOR

  ÎN INTERVALUL ORELOR 07.00 -16.00

  DE LUNI, MARȚI, MIERCURI ȘI SÎMBĂTĂ – VOR FI DESERVITE PERSOANELE ÎN ETATE PENTRU REEXAMINAREA PENSIILOR

  JOI, VINERI – VOR FI DESERVITE FEMEILE ÎNSĂRCINATE ȘI MAMELE CU COPII

  Cei care, din diferite motive, nu vor reuși să depună solicitarea respectivă își pot realiza dreptul la reexaminarea pensiei și în lunile următoare. Conform datelor furnizate, circa 13 500 de beneficiari sunt eligibili de a obține dreptul la reexaminarea pensiilor.

  Copyright © 2020