Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Cine-i mai ajută pe agricultori?

  Scumpirea carburanților arde buzunarele agricultorilor. Fermierii spun că majorarea prețurilor la combustibil, din ultima perioadă, a generat scumpirea pieselor de schimb și a îngrășămintelor pentru sol. În aceste condiții, agricultorii fac față cu greu cheltuielilor, iar cei mai afectați sunt fermierii mici care mai au puțin până la faliment.

  Ziua Profesională a Agricultorului, prilejul perfect pentru a scoate pe tapet, problemele cu care se confruntă fermierii. Și deși s-au adunat într-un local select din capitală, ei au luat grijile cu ei. Agricultorii susțin în unison, că în acest an, prețurile la unele îngrășăminte pentru sol s-au dublat și nu numai.

  Dinu Todos, fermier

  “Anul trecut vă dau un exemplu, îngrășămintele fosforice erau 8 100 per tonă, acum costă practic 20 de mii, vă dați seama, acolo este lovitură sub centură serioasă.”

  Alexandru Tîltu, antreprenor

  “-Scumpirea carburanților v-a afectat? – O! De asta nici nu mai spuneți, scumpirea tot timpul afectează. De la carburanți se scumpesc îngrășămintele, piesele se scumpesc.”

  Efim Tomoianu, șef gospodărie țărănească

  „Ridicarea prețurilor la îngrășăminte, chimicale, tot se ridică, nu știu cum va fi la anul, măcar că am făcut roadă bună și multă când te uiți așa buzunarele tot sunt goale, dai înapoi.”

  Efim Tomoianu spune că creșterea prețurilor la combustibil a generat cheltuieli suplimentare de zeci de mii de lei pentru motorină.

  Efim Tomoianu, șef gospodărie țărănească

  „Cheltuieli suplimentare, pierdem undeva 4-5 lei la litru motorină. Eu cheltui undeva 80 de tone de motorină la sezon, și 80 la patru lei, asta se primește 32 de mii de lei. Hai că acum noi vindem și nu simți așa de mult pierderile, dar primăvara când nu ai bani, iei credite și atunci simți pierderile.”

  Agricultorii spun că, cel mai mult au de suferit fermierii mici, pentru care creșterea carburanților a generat cheltuieli mai mari cu până la 30 la sută.

  Gheorghe Postu, director gospodărie țărănească

  „Sunt fermieri mari care au posibilitatea de a procura carburanți la un preț mai mic, dar sunt fermierii mici care sunt cel mai tare afectați. Aceștia sunt nevoiți să cumpere de la stațiile peco, unde prețul este cel mai înalt.”

  În ultima perioadă, prețul carburanților a crescut de mai multe ori. Potrivit modificărilor operate recent în legislație, ANRE stabilește zilnic, prețurile maxime plafon pentru benzină și motorină standard, în timp ce petroliștii stabilesc la discreție prețurile pentru celelalte tipuri de carburanți.O altă problemă cu care se confruntă fermierii este lipsa pieței de desfacere a produselor. În acest an, deși a fost unul foarte roditor, agricultorii nu au însă unde să își vânda marfa. Ei mizau pe piața de desfacere din Rusia, dar autoritățile nu au încheiat niciun acord cu Moscova în acest sens.

  Efim Tomoianu, șef gospodărie țărănească

  „Eu socot că ar fi foarte bine dacă noi să putem vinde, nu să o dăm la aceștia care cumpără și vând mai departe.”

  Amintim că în vara anului 2020, Federația Rusă a acceptat să prelungească înlesnirile pentru livrările fără taxe vamale a mărfurilor moldovenești. Președintele de atunci, Igor Dodon a mers personal la Moscova pentru a negocia cu omologul său Vladimir Putin aceste facilități. Acest acord a expirat la 31 martie 2021, iar autoritățile de la Chișinău nu s-au grăbit să negocieze un nou acord.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021