Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Cine e de vină?

  Cum putem vorbi despre un șantaj din partea Rusiei în condițiile în care Moldova a schimbat formula de calcul a prețului la gaze, nu a încheiat un contract de furnizare, nu a are o claritate în privința datoriilor, a pachetului energetic. Se întreabă, expertul economic Veaceslav Ioniță. În cadrul emisiunii „Interviul Săptămânii” de la Postul de televiziune „Primul în Moldova”, expertul a subliniat că de criza gazelor în care s-a pomenit țara noastră, nu este vinovat concernul rus ”Gazprom”.

  Veaceslav Ioniță, expert economic

  „Faptul este că astăzi există de fapt o criză. Iar Moldova dorește o abordare specială din partea Rusiei, adică prețuri mai mici decât pentru alții. Și în Rusia spune – bine, dacă doriți o abordare specială, să o facem. Și poți să spui șantajează sau nu, dar Rusia spune, dacă vrei, cumpără la acest preț, conform formulei [pentru calcularea prețului la gaz] pe care ai aprobat-o. Dar cum și de ce a fost aprobată este treaba noastră internă, trebuie să înțelegem. Pot spune că nu este șantaj. De ce? Deoarece în condițiile în care am schimbat formula, nu am încheiat un contract de furnizare, noi, și nu cineva, noi nu am făcut acest lucru, nu am înțeles ce se întâmplă cu această datorie, nu ne-am ocupat de pachetul de energie și apoi vorbind este de vina Gazprom?»

  Ioniță susține că Republica Moldova trebuie să conștientizeze, că pentru a obține prețuri preferianțiale, autoritățile trebuie să ofere ceva în schimb.

  Veaceslav Ioniță, expert economic

  „ Când Moldova își va face toată munca acasă, dar avem haos complet în spațiul economic și apoi venim în Rusia și spunem, vreți, din întâmplare, să ne dați condiții speciale? Ce vom auzi? Ascultați, băieți, nu plătiți pentru benzină, 450 de milioane de dolari, nu sunteți de acord să plătiți conform formulei, dar de ce ați acceptat-o, așa că mergeți acasă, ați semnat un contract doar până în septembrie. Rusia privește Moldova, puterea noastră s-a schimbat, dar în acest caz Rusiei nu îi pasă cine este la putere. Dar dacă doriți o abordare specială, atunci trebuie să vă gândiți la ce puteți oferi în schimb„

  În aceeași ordine de idei, expertul economic consideră că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău poate furniza o parte din aprovizionarea cu gaz necesară, dar nu rezolvă problema Moldovei în ansamblu.

  Veaceslav Ioniță, expert economic

  „Avem gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, care poate asigura o parte din aprovizionarea cu gaz, dar nu rezolvă problema Moldovei. În ceea ce privește punerea în funcțiune oficială, am calculat că a fost deschis oficial de cel puțin 10 ori. Înainte de aputea completa tehnic, trebuie să decideți legal cine cumpără, cine vinde și cum să o facă. Nu am ajuns încă la acest stadiu, deoarece, chiar dacă îl rezolvăm tehnic, deoarece conducta de gaz există deja, din punct de vedere juridic rămân multe întrebări. Tocmai de aceea, bursa de mărfuri din România va încerca să explice autorităților noastre cum se poate face acest lucru, deoarece fac acest lucru de 29 de ani„

  Amintim că în cadrul unei conferințe de presă, premierul RM, Natalia Gavrilița a menționat că prețul de achiziție a gazelor naturale va crește, la fel ca și tariful pentru consumatorii finali. Mai mult, demnitarul a precizat că, în prezent, nu se cunoaște de unde vom lua gaze la iarnă, care va fi prețul de achiziție și pentru ce perioadă va fi semnat contractul.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021