Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  “Чого бажаєте?”

  În acest weekend, în Ucraina, a intrat în vigoare un nou articol din legea privind limbile vorbite pe teritoriul țării vecine. În conformitatea cu documentul, toți angajații din domeniul comerțului și servicilor – de la supermarketuri, cafenele, saloane de înfrumusețare, farmacii și bănci – trebuie să folosească drept limbă de comunicare, ucraineana. Persoanele care nu se vor conforma, riscă amenzi usturătoare. Legea va avea un impact și asupra moldovenilor, atât a celor care locuiesc permanent pe teritoriul Ucrainei, cât și a turiștilor din Republica Moldova.
  Autoritățile de la Kiev au dispus ca întregul sector al serviciilor din țara vecină să folosească drept limbă de comunicare ucraineana. Acest lucru este impus prin articolul din lege „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” și a intrat în vigoare în data de 16 ianuarie. Astfel, de sâmbătă, serviciile clienți și de furnizare a informațiilor vor folosi în activitatea lor doar limba ucraineană. Pentru nerespectarea legii, vor fi aplicate amenzi de până la 200 de euro. Însă măsurile au fost amânate pentru un an.

  Noua lege va afecta, printre altele, și turiștii din Republica Moldova, precum și moldovenii care locuiesc permanent pe teritoriul Ucrainei. Bunăoară, anul școlar a început pentru moldovenii din Ucraina cu obligația să-și redenumească școlile în limba română, deoarece legislația ucraineană permite predarea în limbile țărilor UE, o condiție pentru ca aceștia să-și păstreze limba de predare. Experții din țara noastră spun că președintele Maia Sandu ar fi trebuit să abordeze problema în cadrul recentei sale vizite în Ucraina. Or, acest lucru ar fi demonstrat dorința șefului statului de a apăra interesele diasporei moldovenești. Se pare că Maia Sandu nu și-a dorit acest lucru, pentru a nu afecta relațiile cu omologul său de la Kiev.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021