Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Chircă: Criza politică declanșează majorări

  Într-un comentariu pentru Accent TV șeful Institutului pentru Economie de Piață, Roman Chirca, a subliniat că, din cauza crizei politice din țară, agenții economici de pe piața petrolului au simțit că nu pot fi pedepsiți și operează majorări la combustibili indiferent de situația de pe piața internațională.

  Roman Chircă, director, Institutul pentru Economie de Piață

  „Nu cred că acest lucru este legat de situația de pe piețele internaționale. Poate că, teoretic, există anumite condiții prealabile pentru creșterea prețului datorită diferenței de curs valutar, datorită devalorizării leului moldovenesc. Dar acest lucru nu afectează atât de mult, devalorizarea nu este un motiv. Mai ales având în vedere că acesta este deja al cincilea sau al șaselea val de majorări ”

  Potrivit lui Roman Chirca, criza politică din țară ar putea declanșa o majorări în lanț.

  Roman Chircă, director, Institutul pentru Economie de Piață

  „Cu cât este mai profundă criza politică, cu atât aceste companii care vând combustibil, majoreazăprețurile. Nici măcar decizia recentă a Consiliului Concurenței, care le-a impus amenzi nu i-a intimidate. Poate că în acest mod încearcă să combată parțial amenzile care au fost impuse. Dar, practic, cred că aceste companie simt că sunt pe cont propriu și fac ce vor. În mod clar există înțelegeri de cartel pentru că acționează împreună și toate acestea se datorează instabilității politice din țara noastră ”

  Menționăm că scumpirile în lanț ale carburanților au început la mijlocul lunii decembrie și nu au mai încetat. Prima dată, prețurile au crescut, în medie, cu 60 de bani. La mijlocul lunii ianuarie au fost anunțate prețuri și mai mari, iar ultima scumpire a carburanților a avut loc pe 12 martie. Prin urmare aceasta este a șaptea oară când petroliștii modifică prețurile la panou.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020