Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Chicu: „Este un buget al genocidului”

  Legea bugetului pentru 2022, principalul document financiar și politic al țării, a fost adoptat de guvernul Gavrilița în lipsa unor discuții publice. Fostul premier, Ion Chicu a studiat însă documentul și spune că acesta este unul antisocial. Politicianul spune că bugetarii și pensionarii așa și nu vor mai primi salarii și pensii majorate, așa cum li s-a promis anterior. Iar, în condițiile creșterii ratei inflației, majoritatea cetățenilor Moldovei vor ajunge la limita sărăciei, constată ex prim-ministrul țării.

  Potrivit fostului premier, în 2022, salariile în sectorul bugetar al economiei, de facto, nu vor crește, ci din contra vor avea de suferit.

  Ion Chicu, fostul prim-ministru al RM

  „Primul lucru care-ți atrage atenția este faptul că această creștere este mult mai mică decât inflația prognozată de Banca Națională a Moldovei pentru anul următor. Inflația pentru anul viitor, prognozată de Banca Națională, este de 15%. Deci, de exemplu, pentru cadrele didactice sau pentru cei angajați în sfera educației, care reprezintă aproximativ 50% din bugetari, salariile vor fi majorate cu 5,55%. Ceea ce este mai puțin de 5,6%. Dar, pe de altă parte, salariile conducerii de vârf a țării, inclusiv al președintelui, președintelui Parlamentului, premierul, este majorat cu 7,7%. Dacă ar fi să vorbim în cifre, atunci salariul unui cadru didactic va crește cu 316 lei, cel al unui deputat cu 1.349 de lei, iar cel al președintelui cu 1.500 de lei”.

  Salariile educatorilor din grădinițe vor crește cu doar 279 de lei, iar cele ale medicilor vor rămâne neschimbate, spune fostul premier. Mai mult, Chicu declară că potrivit bugetului asigurărilor sociale, nici pe pensionari nu-i așteaptă „vremuri bune”

  Ion Chicu, fostul prim-ministru al RM

  «Au decis să renunțe la indexarea de două ori pe an. Va exista o singură indexare. Eu cred că în aceste condiții este practic o infracțiune împotriva pensionarilor și a persoanelor cu venituri mici.»

  Totodată în legea bugetului aprobată de guvernul PAS, nu au fost prevăzute ajutoarele unice pentru vârstnici și persoanele aflate în categoria social-vulnerabilă, acordate de două ori pe an cu prilejul sărbătorilor de Paști și Crăciun. În schimb va crește bugetul mai multor instituții de stat.

  Ion Chicu, fostul prim-ministru al RM

  «Per-ansamblu, în anul 2022 bugetul administrației prezidențiale a crescut cu 9,3%. A crescut și bugetul alocat Curții Constituționale, care deservește interesele doamnei președinte».

  În context, Chicu menționează că bugetul Curții Constituționale va crește cu 13%, cel al MAI cu 21%, iar cel al Cancelariei de Stat cu 56,1%. Ceea ce ar însemna o majorare cu 250 de milioane de lei. De cealaltă parte scad cheltuielile pentru mai multe sectoare importante ale economiei. Spre exemplu, dacă anul trecut Fondul Ecologic a beneficiat din partea statului de 500 de milioane de lei, atunci în 2022 această cifră va fi de două ori mai mică. Iar Fondul de subvenționare al agriculturii va fi majorat cu doar 400 de milioane de lei. Acestă sumă este mai mică decât cea alocată în perioada de secetă 2020-2021. Totodată, Chicu se declară surprins că Fondul de rezervă al Guvernului a crescut până la 800 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o majorare de 3 ori. Și asta în condițiile în care în 2022, alegeri parlamentare nu se prevăd.

  Ion Chicu, fostul prim-ministru al RM

  «Iată acum acești 800 de milioane de lei vor fi distribuiți fără ca Parlamentul să știe acest lucru. Acest lucru presupune noi scheme de corupție, cheltuirea iresponsabilă a banului public, fără strop de transparență.»

  Potrivit noului proiect, pentru anul viitor se prognozează un deficit bugetar de 15 miliarde 100 milioane lei, iar autorităţile și-au propus să-l acopere în mare parte din surse externe de finanţare.

  Ion Chicu, fostul prim-ministru al RM

  « 90% sunt împrumuturi, nici vorbă de ajutor. Să nu socotim împrumuturile drept ajutor. Acestea sunt cătușe.
  – Cum să-i întorci? Toți vom returna acești bani.
  – Cred că autoritățile nici nu se gândesc la asta. Ei au o singură misiune, cea de a distruge țara.
  – – În cazul în care documentul va fi adoptat, atunci nici pensinarii care trăiesc din fonduri sociale , este vorba despre 700 de mii de persoane, și plus bugetarii, care sunt circa 180 de mii de persoane, nu vor putea supraviețui acestei ierni, având în vedere noile tarife. Acest buget este un genocid al populației .»

  Potrivit proiectului Legii bugetului 2022, aprobat de guvernul Nataliei Gavrilița, cheltuielile Cancelariei de Stat sunt estimate la 690 de milioane de lei, cu 250 de milioane mai mult decât anul acesta. Cheltuielile administrației prezidențiale vor crește cu 442 de milioane de lei. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții serviciului de presă ai PAS și ai guvernului pentru a le oferi dreptul la replică, nimeni însă nu a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021