Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  CFM trebuie salvată

  Întreprinderea de Stat „Căile Ferate ale Moldovei” trebuie salvată urgent! Președintele PSRM, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Igor Dodon, a subliniat despre aceasta în cadrul unei ședințe de lucru în a comisiei parlamentare Economie, buget și finanțe, subliniind că atât întreprinderea cât și angajații săi trebuie salvați iar statul ar trebui să contribuie la plata restanțelor salariale …

  Igor Dodon, președintele PSRM

  „Situația este dramatică. Calea ferată trebuie salvată – aceasta este o întreprindere strategică. Colegul meu Petru Burduja a fost foarte corect când a spus că până în 2009 această întreprindere a fost profitabilă. În fiecare an, dividendele primite de stat în calitate de acționar se ridicau la zeci de milioane de lei. Procesele începute în 2010, sunt în mare măsură de vină pentru situația actuală în care se află CFM și că a ajuns decapitalizată”

  Dodon a amintit că în 2020 întreprinderea a fost lovită de o altă problemă – din cauza pandemiei, frontierele au fost închise iar traficul a fost suspendat. În același timp, politicianul și-a exprimat încrederea că intenția actualului guvern de a împărți Calea Ferată în două întreprinderi separate, dintre care una se va angaja în transportul de pasageri, iar cealaltă în transportul de mărfuri, va duce la falimentul acelei părți a căii ferate care va transporta oameni.

  Igor Dodon, președintele PSRM

  „Transportul de călători pe calea ferată este nerentabil. Dacă le împărțim în 2 întreprinderi separate, atunci automat cea separată care se ocupă de transportul de pasageri va da faliment. Dacă nu este subvenționată de stat, va da faliment. De aceea avem o mulțime de întrebări, deoarece dacă un segment atât de important intră în faliment, acesta va duce cu siguranță la efecte sociale negative „.

  În același timp, Igor Dodon a cerut majorității parlamentare să aloce bani pentru plata restanțelor salariale angajaților întreprinderii de stat „Calea Ferată ale Moldovei”, îndemnând PAS să indentifice fondurile necesare în bugetul de stat.

  Igor Dodon, președintele PSRM

  „Acum ar fi bine să închidem problema salariilor. Dacă nu puteți termina vânzarea activelor, deoarece nu este atât de ușor, dvs., autoritățile, va trebui probabil să veniți cu un proiect de rectificare bugetară. Poate că vom găsi fonduri și vom aloca fonduri suplimentare din buget pentru utilajele feroviare. „

  Șeful ÎS ”Calea Ferată a Moldovei„ Oleg Tofilat, care a fost prezent la ședința comisiei, a spus că datoria întreprinderii pentru salariile angajaților este de 100 de milioane de lei. În același timp, oficialul a promis că va achita această datorie până la sfârșitul anului prin vânzarea de active non-profil. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții PAS pentru un comentariu la acest subiect, nimeni însă nu a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021