Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Centru medical modern la Pocrovca

  În satul Pocrovca, raionul Dondușeni a fost deschis un centru modern pentru medicii de familie. În sat locuiesc doar 1080 oameni și din această cauză implementarea proiectului de modernizare a fost anevoioasă. În clădire va fi deschisă o farmacie, o sală de masaj, o sală de tratament și cabinetele medicilor. Lucrările de construcție au durat doar 10 luni. Mai multe detalii, în reportajul Ilonei Vidrașco.

  Galina Șerbacov lucrează în calitate de medic la Centrul Medicilor de Familie deja de 32 de ani. De-a lungul timpului, clădirea situată într-o casă obișnuită a început să se transforme în ruine.

  GALINA ȘERBACOV, MEDIC DE FAMILIE

  „Am încălzit soba cu lemne de foc, cărbuni, pe care Centrul Sanatate le alocau întotdeauna în cantități suficiente și era foarte cald. Această casă este veche, din argilă, deci era foarte caldă. Aici este o șosea, iar din cauza mașinilor care trec se zguduie pereții și se deformează clădirea”.

  Într-o casă mică au încăput recepția, sala de tratament, birourile medicilor și farmacia. Spațiul este insuficient pentru numărul mare de pacienți care vin la consultație.

  „450 de persoane pe zi, dar acest număr era înainte de Covid, avem multe solicitări și vizite. Avem Centrul Sanatate Sudarca, în care sunt incluse șase sate. Eu lucrez la Pocrovca cinci zile, iar când nu este niciun doctor în alte sate, trebuie să vin aici.”

  După ce a evaluat situația, primarul satului a decis să construiască un centru modern al medicilor de familie.

  IVAN RÎLSCHI, PRIMAR SATUL PROCROVCA

  „Suntem la Centrul Medicilor de Familie. L-am construit timp de 10 luni, deoarece vechiul nostru spațiu a fost distrus. Primăria, împreună cu locuitorii, a decis să se implice și, după cum vedeți, în 10 luni am reușit să contruim acest centru frumos”.

  Astăzi, clădirea noului Centru al Medicilor de Familie este gata, iar în curând va fi echipată cu utilaje necesare.

  „Această cameră este proiectată pentru a face proceduri de masaj. Procedurile de fizioterapie vor avea loc aici. Și aici va fi farmacia noastră, sau mai degrabă o sucursală, însă nu va fi privată.”

  Construcția Centrului Medicilor de Familie a fost finanțată din resurse bugetare, iar costul lucrărilor s-a ridicat la aproximativ 150 de mii de lei. În instituție vor activa patru medici.

  Copyright © 2020