Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Cei nevaccinați, afară din sistem?

  După declarația premierului Gavriliță care a sfătuit profesorii nevaccinați să înceapă să-și caute o nouă ocupație, vine cea a ministrului Sănătății care recomandă medicilor nevaccinați să părăsească sistemul de sănătate. Detalii, vedeți în reportaj.

  Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a spus că toate cadrele medicale care refuză vaccinarea sunt neprofesioniști care au nimerit întâmplător în acest domeniu. În același timp, ministrul a precizat că lucrătorii medicali nevaccinați nu au loc în sistemul de sănătate. Aceste declarații sunt de fapt răspunsul șefului Ministerului Sănătății la întrebarea – De ce medicii se tem și refuză să fie vaccinați împotriva coronavirusului?

  Ala Nemerenco, ministrul Sănătății al RM

  „Există profesioniști și oameni întâmplători în fiecare profesie. Și, cred, vorbim nu numai despre medicină, ci despre toate sferele: ingineri, profesori … Acestea sunt efectele dezvoltării societății, a țării, un indicator al nivelului la care ne aflăm. Din păcate, avem și astfel de medici. Și mă întreb: ce fac în sistemul de sănătate dacă nu înțeleg ce înseamnă un vaccin? „

  În același timp, ministrul a venit cu încă o veste nu prea îmbucurătoare pentru lucrătorii din domeniul sănătății. Creșteri salariale pentru aceștia nu sunt încă prevăzute. Motivul este simplu – Nu sunt bani.

  Ala Nemerenco, ministrul Sănătății al RM

  „Fosta guvernare, când a propus această creștere, a trebuit să o îndeplinească și nu doar să o ofere. Fostul guvern nu a avut curajul să declare că nu există bani pentru asta. Totul s-a oprit în parlament, a fost votat în prima lectură și totul s-a oprit acolo „.

  Amintim, că la inițiativa fostului președinte al Moldovei Igor Dodon, anul trecut salariile medicilor au fost majorate cu 60%. Ultima creștere cu 40% a salariilor lucrătorilor din domeniul sănătății urma să aibă loc în iulie 2021. Proiectul de lege a fost adoptat în prima lectură, după care parlamentul a fost dizolvat.
  În cadrul sesiunii extraordinare, socialiștii au încercat să introduce pe ordinea de zi proiectul de lege și adoptarea acestuia de către noul parlament, dar majoritatea parlamentară reprezentată de deputații PAS s-a opus.
  Deputatul Ala Darovannaia, ca răspuns la declarațiile ministrului Nemerenco, a scris pe facebook că fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor va insista asupra adoptării în a doua lectură a proiectului de lege privind o creștere cu 40% a salariilor cadrelor mediale. Darovannaia a menționat că, dacă PAS și Maia Sandu nu s-ar fi grăbit să dizolve parlamentul și să organizeze alegeri anticipate, salariile medicilor ar fi crescut cu 40% de la 1 iulie, așa cum era planificat.

  Alla Darovannaia, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  «Pentru parade, concerte și vizite oficiale bani s-au găsit, dar pentru majorarea salariilor lucrătorilor medicali, bani deja nu-s”

  Deputatul a adăugat că lucrătorii medicali sunt revoltați de declarația ministrului, aceasta pentru că ceea ce așteptau ei de fapt a fost majorarea promisă, a salariilor. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții Ministerului Sănătății pentru un comentariu la declarația deputatului Darovannaia, nimeni însă nu ne-a răspuns la telefon.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021