Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Cei mai vulnerabili în fața gerului

  Mulți oameni au fost luați prin surprindere de temperaturile scăzute din ultimele zile. Cele mai afectate de vremea extrem de rece au fost persoanele fără adăpost. În timp ce unele au suferit de hipotermie, altele au avut de tras ponoasele ghețușului.

  Odată cu răcirea vremii, operatorii de la Serviciul de Urgență 112 au fost sesizați de către zeci de persoane. Majoritatea celor care au avut nevoie de ajutor sunt oamenii fără adăpost, cei mai vulnerabili în fața gerului.

  Ana Carpovici, ofițer de presă la 112

  „În perioada 15 – 18 ianuarie 2021, am înregistrat 11 apeluri privind cazurile de hipotermie, în trei cazuri persoanele erau în stare inconștientă. Apelurile au fost făcute din Chișinău și din raioanele Cahul, ȘtefanVodă, Bălți și Cantemir. În această perioadă, am înregistrat și cazuri privind boschetarii, fiind efectuate 21 de apeluri în care ni s-a comunicat despre persoane inconștiente la sol, găsite în stație, în fața magazinelor sau în curțile blocurilor. Am înregistrat și circa cinci apeluri cu privire la traumele cauzate de lunecările sau căzăturile pe ghețuș.”

  Persoanele fără adăpost din Chișinău sunt așteptate și la Centrul de găzduire de pe strada Haltei, nr 2. Directorul interimar al instituției ne-a declarat că, în această iarnă, în cadrul Centrului, încă nu au fost înregistrate cereri privind adăpostirea persoanelor care au avut de suferit de hipotermie.

  Veaceslav Macovei, directorul interimar al Centrului de Găzduire

  „În acest moment, Centrul găzduiește 72 de persoane. Pe parcursul a trei zile, începând cu ziua de vineri, am avut un flux mai mare de persoane care au venit și au plecat. Deseori, în perioada rece, sunt aduse unele persoane care suferă de înghețuri, însă momentan nu avem. Beneficiarii sunt amplasați în izolator timp de 14 zile, timp în care sunt monitorizați. Cu ei în fiecare zi se realizează diverse lecții, discuții cu psihologul, asistență socială.”

  Pentru unii oameni, Centrul de Triere este unica salvare și casă pe timp de iarnă.

  Mihai, găzdaș

  „Sunt deja aproape două luni de când am venit aici. M-au primit, îngrijesc de mine, mă hrănesc la timp. Mulțumesc mult că m-au primit la cald. Vreau cât mai curând să mă duc să lucrez, pentru că sunt în stare.”

  Din cauza vremii reci, o femeie din Ceadâr-Lunga a decedat de hipotermie. Iar Serviciul de Urgență îndeamnă cetățenii să apeleze la 112 atunci când văd oameni în situații dificile.

  Ana Carpovici, ofițer de presă la 112

  „În această perioadă, este foarte important ca cetățenii să fie responsabili, să anunțe de fiecare dată când, trecând pe stradă, văd persoanele fără adăpost sau nu, în stare inconștientă.”

  În ultimele cinci zile, în țară, temperaturile au scăzut considerabil. Cu toate acestea, până la sfârșit de săptămână, fulgii de zăpadă ar putea fi înlocuiți de stropii de ploaie în regiunile de nord și centru ale țării.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020