Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ceaus: Serviciile rusești nu sunt implicate

  Astăzi a avut loc ședința ordinară a Comisiei parlamentare creată în scopul clarificării tutor circumstanțelor răpirii scandaloase a fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus. Accent TV a aflat că astăzi, Comisia a audiat-o pe soția magistratului, Svetlana Ceaus. Detalii în reportajul colegei noastre Olga Dzeatcovschi.

  Chiar în debutul ședinței, Vicepreședintele Comisiei parlamentare pe cazul Ceaus, deputatul PSRM Adrian Lebedinschi a confirmat că lucrările cu privire la elucidarea cazului se desfășoară activ. Reprezentanții structurilor și departamentelor de profil, inclusiv Ministerul Afacerilor Interne, au fost deja audiați. Iar la moment se sistematizează informațiile acumulate.

  Adrian Lebedinschi, vicepreședintele Comisiei Parlamentare cu privire la cazul Ceaus
  În acest moment, am văzut că există dezacorduri între mărturii și ceea ce spun diferitele servicii speciale din Moldova. Astăzi intenționăm să intervievăm încă câțiva martori care sunt implicați în acest caz. Am pregătit deja solicitări de confirmare a documentelor noastre și sperăm foarte mult să le finalizăm în termen de o lună.

  Astăzi și soția lui Nicolae Ceaus, Svetlana a fost audiată de către comisia parlamentară. Audierile au durat câteva ore. Într-un comentariu pentru Accent TV, soția fostului magistrat a pus la îndoială declarațiile autorităților ucrainene potrivit cărora răpirea soțului ei a fost organizată de serviciile speciale rusești.

  Svetlana Ceaus, soția judecătorului Nicolae Ceaus
  Nu cred

  Anterior mass-media ucraineană a publicat un interviu cu soția lui Ceaus, în care ea a spus că Nicolai Ceaus urma să se întoarcă la Kiev să dea declarații.

  Svetlana Ceaus, soția judecătorului Nicolae Ceaus
  Da, confirm aceste informații.
  – Atunci de ce nu s-a întors?
  Pentru că nu a existat încă o extrădare oficială. Știți că pe 28 aprilie ar fi trebuit să existe o ședință cu privire la acest caz și ar fi trebuit să se ia o decizie finală.
  – Dar la Kiev se mai spune că Zelenschi are într-adevăr nevoie de domnul Ceaus. Sunt aceste zvonuri? Apropo, mass-media ucraineană spune deschis că acest lucru a fost făcut aproape din ordinul lui Zelensky?
  Înțelegeți, nu pot comenta această situație. Zvonurile sunt doar zvonuri. Să așteptăm să fie găsit și să aflăm că totul e bine.
  – A primit amenințări înainte de a fi răpit?
  Nu cred. Trebuie să-l întreb.
  – Dar dumneavoastră primiți amenințări?
  Nu, nu am primit nicio amenințare.

  Recent, platforma „Newsmaker” a publicat conținutul scrisorii pe care ambasadorul Ucrainei în Moldova, Marko Șevcenko, a expediat-o conducerii sale de la Kiev. Conform publicației, documentul a fost oferit site-ului de către Renato Usatîi.
  În nota informativă, diplomatul ucrainean scrie că președintele Maia Sandu își pierde din rating în situația cu răpirea lui Ceaus.
  Ambasadorul și-a informat de asemenea conducerea că Maia Sandu a încercat de mai multe ori să contacteze președintele ucrainean Volodimir Zelensky, dar „nu a fost posibil din vina părții moldovenești”.
  În aceeași scrisoare, ambasadorul ucrainean invită Kievul să dea un răspuns oficial negativ la nota Ministerului de Externe al Republicii Moldova privind ridicarea imunității lui Smetanyuk, care activează în misiunea diplomatică din data de 9 aprilie 2017, iar mandatul său expiră la data de 3 mai 2021.
  Serghei Smetanyuk este atașatul militar al ambasadei ucrainene, care se presupune că s-ar fi aflat la volanul mașinii cu numerele misiunii diplomatice ucrainene, în care Nicolae Ceaus a fost transportat peste granița moldo-ucraineană. Anterior, mass-media a raportat că mandatul său de atașat militar al misiunii diplomatice ucrainene a expirat la 9 aprilie 2021, adică la câteva zile după răpirea lui Ceaus.
  Reprezentantul Direcției principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Andriy Chernyak, într-un comentariu pentru hromadske.ua, a declarat că departamentul său nu a fost implicat în răpirea lui Ceaus și aceasta a fost o provocare a serviciilor speciale rusești.
  Nicolae Ceaus a fost răpit în centrul Chișinăului pe 3 aprilie. Ulterior, au apărut fotografii în mass-media, precum și o listă a presupușilor participanți la răpire. Potrivit surselor telegram, aproape toți cei presupuși implicați sunt cetățeni ai Ucrainei și au mai mult sau mai puțin legături cu serviciile speciale ucrainene.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020