Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ce urmează?

  Excluderea unui concurent din cursa electorală, în pragul celui de-al doilea tur de scrutin ar fi o premieră pentru țară noastră. Astfel, nu se știe care va fi soarta de mai departe a alegerilor din Bălți, în cazul în care candidatul Partidului „ȘOR” Marina Tauber va fi exclusă definitiv din cursă. Pentru a face lumină în acest caz, am luat legătura cu vicepreședinte CEC, Pavel Postică, la inițiativa căruia Tauber riscă să fie exclusă din cursă. În pofida insistențelor noastre, Postică a evitat să dea un răspuns clar, fie și din perspectivă pur procedurală și legislativă.

  Pavel Postică, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale

  «-Noi suntem angajați la CEC, sunt membru CEC și nu fac anumite prognoze.
  -Eu rog procedural, eu nu rog să faceți prognoze, să comentați potrivit legislației.
  -Procedural, potrivit legislației, concurentul electoral poate contesta decizia adoptată de CEC și urmare a emiterii unei hotărâri definitive și irevocabile a instanței de judecată și pornind de la hotărârea definitivă a instanțelor de judecată, noi vom proceda în consecință.
  -Dar, măcar care sunt scenariile care….
  -Încă o dată vă spun că nu suntem o instituție care face anumite scenarii, noi activăm în baza Codului Electoral.
  -Păi, în baza Codului Electoral să ne spuneți scenariile, nu prognozele, domnul Postică.
  -Eu încă o dată vă spun: noi nu facem scenarii, doamnă».

  În aceste condiții, mingea acum e în terenul Judecătoriei de la Bălți, magistații căreia urmează să se expună dacă Tauber va rămâne sau nu în cursa electorală. În cazul în care decizia magistraților nu o va satisface pe Tauber, hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Bălți, iar ulterior la Curtea Supremă de Justiție. Decizia ultimei va fi definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Iar, între timp, CEC a dat undă verde tipăririi buletinelor de vot pentru scrutinul din 5 decembrie. Din cele 115 931 de buletine, 102 105 sunt destinate municipiului Bălți.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021