Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Ce spune Președinția despre retragerea Ordinului Republicii lui Vladimir Plahotniuc

  La data de 1 februarie 2021, redacția Sinteza a expediat o solicitare către Președinție pentru a afla cum rămâne cu promisiunea Maiei Sandu de a retrage Ordinul Republicii fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc.

  În campania prezidențială din 2016, Maia Sandu a declarat pentru Ziarul de Gardă că este rușinos să decorezi cu cea mai înaltă distincție de stat o persoană care distruge statul și instituțiile lui, o persoană cu grave probleme de integritate și disprețuită de marea majoritate a populației, făcând referire la Vladimir Plahotniuc. Tot atunci, a declarat că primul decret pe care-l va semna în calitate de Președinte a Republicii Moldova, va fi retragerea Ordinului Republicii liderului democrat.

  După ce a câștigat alegerile prezidențiale din 2020, Maia Sandu în cadrul unei emisiuni televizate, a menționat faptul că a început consultările cu juriștii săi pentru a vedea calea legală de a retrage Ordinul fostului lider democrat din motive că ar fi fost implicat în mai multe scheme, spălări de bani și tentativa de a uzurpa puterea în stat.

  Imediat după ce a fost investită în funcția de Președinte al Republicii Moldova, se pare că acest lucru nu mai este o prioritate pentru Maia Sandu. Cu toate că a dat indicații juriștilor să găsească o metodă legală, până la momentul actual nu a fost întreprinsă nici o măsură, or promisiunea Maiei Sandu s-a dovedit a fi una populistă.

  La data de 10 februarie 2021, pe e-mailul redacției am primit răspunsul Secretarului General al Președinției, Andrei Spânu în care s-a menționat că până la momentul actual nu ar exista nici un temei legal pentru a fi retras Ordinul fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

  Totodată, în toamna anului 2019, deputata Maria Ciobanu a făcut un demers către președintele Igor Dodon în care solicita ca lui Vlad Plahotniuc să-i fie retras Ordinul Republicii. Drept răspuns, Președinția a menționat că nu există temei pentru o retrage, subliniind că distincția poate fi retrasă dacă beneficiarul acesteia a fost condamnat pentru o crimă gravă sau dacă a încălcat prevederile Constituției.

  Amintim că „Ordinul Republicii”, distincţia de stat supremă, care se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii, i-a fost decernat lui Vladimir Plahotniuc printr-un ordin semnat de preşedintele Timofti în iulie 2014.

  Conform legii, Ordinul Republicii se conferă atât cetățenilor Republicii Moldova, cât și cetățenilor străini și apatrizilor, de asemenea întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor, colectivelor de creație și unităților militare din țară sau din străinătate. Poate fi decernat și post-mortem.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.
  Reamintim că decizia finală a instanței de judecată nu este emisă față de persoanele vizate în articol.

  sinteza.org

  Facebook

  POLITICA

  Președintele țării, Maia Sandu, a avut o discuție online cu reprezentanții asociațiilor din sectorul agroalimentar. Ulterior, instituția prezidențială a venit cu un comunicat de...

  POLITICA

  Președintele fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, a atras atenția plenului că Maia Sandu nu a înaintat în Parlament nicio inițiativă pentru cetățeni, de când...

  POLITICA

  Decizia Curții Constituționale (CC) privind dizolvarea Parlamentului a fost luată sub presiunea președintelui Maia Sandu și a forțelor externe. Despre aceasta liderul socialiștilor, Igor...

  POLITICA

  „Astăzi,„ sectorul de dreapta”al Maiei Sandu l-a atacat pe deputatul Vasile Bolea în fața clădirii Curții Constituționale. Este în mod clar insuficient și ineficient...

  Copyright © 2020