Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  CCM , o bâtă politică?

  Decizia de ieri a Curții Constituționale privind anularea legii „Cu privire la funcționarea limbilor”este riscantă atât pentru Republica Moldova, cât și pentru cetățenii ei. Despre hotărârea magistraților vor fi sesizate mai multe organizații internaționale, printre care ONU, Consiliul Europei și Comisia de la Veneția. Declarația îi aparține vicepreședintelui Parlamentului, deputatului PSRM, Vlad Batrîncea, și ministrului în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi.

  Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, deputatului PSRM, Vlad Batrîncea, Curtea Constituțională, cea ar trebui să respecte legea, dimpotrivă, ia decizii politice.

  Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, deputat PSRM

  ”Trebuie să contstatăm că revenim la practicile din perioada statului capturat, când s-a încercat înlocuirea Parlamentului cu Curtea Constituțională. Din păcate, afirmăm că Înalta Curte s-a transformat într-o bâtă politică a partidelor politice.”

  Deputatul PSRM a menționat că Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, aprobată de Parlament, la sfârșitul anului trecut, a fost elaborată în conformitate cu recomandările instituțiilor internaționale.

  Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, deputat PSRM

  ”În 2018, aceeași Curte Constituțională, într-o altă componență, a declarat neconstituțională Legea despre funcționarea limbilor. Din 2018, Moldova a rămas fără legislație lingvistică. Ceea ce a făcut Parlamentul a fost elaborarea unei legi care să umple golurile pe care Curtea Constituțională le arătase în 2018. O lege elaborată în conformitate cu recomandările instituțiilor internaționale – ONU, Consiliul Europei. Această lege garantează drepturile fundamentale ale cetățenilor.„

  Vlad Batrîncea susține că, acum, fracțiunea PSRM intenționează să înregistreze o nouă inițiativă legislativă privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, socialiștii vor insista ca proiectul de lege să fie examinat de Parlament cât mai curând posibil. Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, a reamintit că, după ce Curtea Constituțională a recunoscut Legea privind funcționarea limbilor ca fiind una învechită, în 2018, experții ONU au calificat decizia drept una dubioasă.

  Fadei Nagacevschi, ministrul în exercițiu al Justiției

  ”Voi face denunț către parteneri internaționali cu privire la situația și riscurile actuale. Să apelăm la ONU, Consiliul Europei. Analizăm apelul către Comisia de la Veneția pentru a clarifica aceste lucruri. În 2018, a existat o decizie a Curții Constituționale care a trecut toate liniile roșii, istoria se repetă.”

  Totodată, Fadei Nagacevschi s-a arătat nedumerit față de declarațiile recente ale consilierului Maiei Sandu, Ala Nemerenco, care, potrivit lui, conțin elemente de șovinism. El a spus că, în calitate de ministru al Justiției, intenționează să se adreseze ambasadelor, să-și prezinte scuze față de aceste grupuri etnice, care au fost insultate de către consilierul prezidențial.
  După decizia Curții Constituționale din 21 ianuarie, consilierul Maiei Sandu pe domeniul Sănătății, Ala Nemerenco, a avut o abordare neprietenoasă, pe pagina sa de facebook, la adresa armenilor, azerilor, rușilor, bielorușilor și reprezentanților altor minorități naționale, doar pentru simplul motiv că aceștia vorbesc în limba rusă. Consilierul municipal al PSRM, Alexandr Odințov, care a participat și el la briefing, a declarat că anularea Legii cu privire la limbile vorbite este o umilință adusă minorităților etnice din Moldova.

  Alexandr Odințov, consilier municipal din partea PSRM

  „Nu sesizăm toleranța față de minoritățile naționale. Dimpotrivă, se merge pe o dezbinare a societății. Toate promisiunile făcute în timpul campaniei electorale sunt încălcate. Ei sunt toleranți față de o singură minoritate, cei care flutură un drapel multicolor.”

  Consilierul PSRM își exprimă nedumerirea cum, după aceste acțiuni și reacții, autoritățile vor mai comunica, de exemplu, cu reprezentanții Găgăuziei sau cu locuitorii din Municipiul Bălți? Totodată, se întreabă socialistul, cum va fi rezolvată problema regiunii transnistrene. El a spus că, săptămâna viitoare, în fața Curții Constituționale va fi organizat un protest pentru a demonstra că și minoritățile au drepturi.

  a-tv.md

  Copyright © 2020