Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  CCM a spus nu

  Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată neconstituțională.
  Magistrații Înaltei Curți au dat verdictul după cinci ore de deliberări. Printre primele reacții la decizia magistraților a venit chiar de la autorii proiectului, adică de la reprezentanții PSRM. Și minsitrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, a calificat decizia drept una riscantă și motivată politic.

  Ședința CCM a început dimineață, la ora 10.00. După trei ore, magistrații Înaltei Curți urmau să anunțe decizia la sesizarea privind constituționalitatea Legii cu privire la limbile vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Judecătorii
  au mai solictat un răgaz de două ore, după care au declarat legea neconstituțională.

  Domnica Manole președintele CCM

  «Se declară neconstituțională legea 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RM”.

  Decizia de astăzi nu a fost luată în unanimitate de către toți magistrații Înaltei Curți. Judecătorul CCM, Vladimir Țurcan, a făcut o opinie separată. Între timp, au apărut primele reacții la hotărârea magistraților. Prima a venit chiar de la autorii proiectului, adică de la reprezentanții PSRM, care au calificat decizia drept una politică.

  Din comunicatul PSRM

  „Partidul Socialiștilor condamnă cu fermitate decizia Curții Constituționale cu privire la Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Considerăm că această decizie este motivată politic și nu corespunde cu spiritul statului de drept. Prin decizia sa, Curtea Constituțională readuce țara noastră în atmosfera de ură interetnică de la sfârșitul anilor ’80 – începutul anilor ’90. Decizia Curții Constituționale va avea cel mai negativ impact asupra procesului de soluționare a problemei transnistrene, aprofundînd neîncrederea între cele două maluri ale Nistrului.”

  Mai mult, socialiștii au anunțat că vor reiniția adoptarea Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova în Parlamentul țării. Și ministrul Justiției în exercițiu a declarat că hotărârea de astăzi a Curții Constituționale este riscantă.

  Fadei Nagacevschi, ministrul Justiției în exercițiu

  „Sunt convins că este o decizie riscantă cu consecințe politice imprevizibile. Contez mult pe înțelepciunea politicienilor pentru a gestiona adecvat situația creată, urmarea pronunțării acestei hotărâri. ”

  Ședința magistraților de la Înalta Curte s-a desfășurat pe fundalul unui protest atât cu participarea persoanelor care agrează această lege, cât și a celor care s-au expus împotriva modificărilor aprobate de legislativ. La fața locului au intervenit oamenii legii pentru a evita eventuale altercații între cele două tabere de manifestanți.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020