Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  CC: Parlamentul nu se poate autodizolva

  Sesizarea deputaților PAS privind autodizolvarea Parlamentului cu 2/3 din voturi este inadmisibilă. Decizia a fost luată de către magistrații Curții Constituționale. Înalta Curte a reiterat că dizolvarea legislativului este posibilă numai în condițiile articolului 85 din Constituție – imposibilitatea formării Guvernului și blocarea procedurilor de adoptare a legilor timp de trei luni. Președintele Maia Sandu a fost cea care a insistat pe depunerea sesizării.

  Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat, în cadrul briefingului de astăzi, că există doar două motive constituționale pentru dizolvarea Parlamentului – neaprobarea unui nou Guvern, în termen de 45 de zile, și neadoptarea legilor, în termen de 90 de zile de către legislativ.

  Domnica Manole, președintele CCM

  «Așa cum Curtea Constituțională nu ia în considerare situațiile ipotetice, fără argumente în pretinsa ambiguitate a Constituției, Curtea Constituțională nu interpretează Constituția conform normelor neconstituționale sau conform normelor unice oportuniste din punct de vedere politic. Dreptul de a dizolva Parlamentul aparține exclusiv președintelui Republicii Moldova. Președintele poate exercita acest drept numai în condițiile și prin procedurile prevăzute în Constituție. Astfel, CC a decis să declare imposibilă cererea în discuție.”

  Deputații PAS au sesizat, în data de 31 decembrie, Curtea Constituțională privind interpretarea Legii Supreme în vederea elucidării posibilității dizolvării Parlamentului, prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate de două treimi de voturi ale deputaților. Aleșii poporului le-au cerut magistraților Curții să se expună asupra modului cum poate Parlamentul să adopte o decizie privind autodizolvarea sa și provocarea alegerilor anticipate.

  a-tv.md

  Copyright © 2020