Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Cazul partidul „ȘOR” împotriva Republicii Moldova la CEDO

  Aducem la cunoștință că pe data de 16 septembrie 2023, din numele partidului politic „ȘOR” și  a mai multor exponenți ai partidului, compania engleză de avocatură BCL Sollcitors LLP, cu sediul la Londra, Marea Britanie, a înregistrat oficial cererea de bază, în temeiul art. 34 al Convenției Europene împotriva statului Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de deputatul din fracțiunea partidului interzis „ȘOR”, Marina Tauber, pe pagina sa din rețelele de socializare.

  Curtea Europeană este solicitată să examineze cazul interzicerii și dizolvării forțate a partidului politic „ȘOR” de către autoritățile naționale ale Republicii Moldova, precum și restricțiile impuse foștilor membrilor de partid, în special dreptul de a candida și de a fi aleși.

  „Prin declararea neconstituționalității partidului „ȘOR” Republica Moldova a admis violarea mai multor principii fundamentale și drepturi garantate de Convenție, precum art. 10 ă dreptul la libera exprimare, art. 11 – dreptul la asociere, art. 3 Protocolul I – dreptul la alegeri libere și de a fi ales”, se comunică în declarație.

  În documentul expediat Înaltei Curți au fost aduse argumente incontestabile care denotă caracterul abuziv al acțiunilor statului și hotărârii Curții Constituționale, care au decis interzicerea unui partid politic fără argumente justificative, în baza unor alegații false și unei presiuni fără precedent din partea autorităților statului și contrar jurisprudenței consacrate a CEDO.

  „Este necesar de remarcat că urmare a deciziei Curții Constituționale și ultimelor modificări la Codul electoral, sute de cetățeni, membri ai partidului „ȘOR” vor fi lipsiți de dreptul fundamental de a fi aleși, în condițiile în care termenul limită de înregistrare a candidaților pentru alegerile locale din 5 noiembrie 2023 expiră la 6 octombrie curent.

  Ne așteptăm la o examinare în fond cât mai curând a acestei cereri, luând în calcul gravitatea violărilor admise ale Convenției și consecințele negative față de protecția drepturilor fundamentale ale omului”, a scris Marina Tauber.

  Până la ora redactării știrii, serviciile de presă ale CC, guvernului, administrației prezidențiale și PAS nu au comentat în spațiul public aceste declarații.

  facebook

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Marina Tauber, fostă vicepreședintă a Partidului Politic Șor, declarat neconstituțional, a mers din nou la Comisia Electorală de Circumscripție Bălți, unde a solicitat în...

  SOCIAL

  Felicia Guțu, angajata suspendată a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), care a provocat accidentul rutier din orașul Sângera, soldat cu un deces, urmează...

  POLITICA

  Deputata Marina Tauber o acuză pe președinta Consiliului Electoral din Bălți, Svetlana Colesnic, că ar fi dat dovadă de un comportament agresiv, bazat pe...

  POLITICA

  Deputata Marina Tauber, căreia i s-a refuzat înregistrarea în calitate de candidat independent la funcția de primar al mun. Bălți, a depus o cerere...

  Copyright © 2021