Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Cazul Ceaus, pe masa deputaților

  Cazul răpirii fostului judecător ucrainean, Nicolae Ceaus va ajunge pe masa deputaților. Asta după ce mai mulți membri ai fracțiunii PSRM au înregistrat în Legislativ un proiect de lege cu privire la constituirea unei comisii de anchetă pe acest caz. Documentul a fost semnat de șapte deputați socialiști, iar scopul întocmirii acestuia este neadmiterea încălcării grave a drepturilor omului, dar și a legislației în domeniul penal al Republicii Moldova.

  Deja de câteva zile răpirea și dispariția misterioasă a fostului magistrat ucrainean, Nicolae Ceaus este cap de afiș atât în țara naostră, cât și-n Ucraina. Cinci zile au trecut de atunci, iar în condițiile în care atât instituția prezidențială, cât și SIS-ul evită acest subiect, deputații PSRM au venit cu inițiativa și au înregistrat în Parlament proiectul de instituire a unei comisii de anchetă pe acest caz.

  Scopul întocmirii documentului este:

  -monitorizarea acțiunilor organelor competente de soluționarea cazului în scopul identificării carențelor din legislația națională.

  – colaborarea cu instituțiile de stat ale căror competență ține de soluționarea situațiilor de genul dat.

  Totodată, comisia va înainta propuneri pentru soluționarea eficientă și rapidă a cazului, în scopul neadmiterii încălcării grave a drepturilor omului, dar și a legislației în domeniul penal al Republica Moldova. Astfel, Comisia va antrena în activitatea sa toate autoritățile responsabile ale statului, va audia părțile și persoanele implicate, iar în decurs de câteva zile va veni cu un raport în acest sens, în Plenul Parlamentului. Proiectul este o inițiativă a deputaților Corneliu Furculiță, Vlad Batrîncea, Bogdan Tîrdea, Petru Burduja, Grigore Novac, Vladimir Odnostalco și Adrian Lebedinschi, și urmează a fi supus votului în cadrul ședinței legislative, programată pentru săptămâna viitoare. Din componența comisiei vor face parte reprezentanții tuturor fracțiuni parlamentare. Anterior, liderul PSRM, Igor Dodon a declarat că răpirea unui cetățean care se află pe teritoriul țării noastre legal, poate genera un mare scandal. Amintim că, ministrul ucrainean de Externe a declarat că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea cetățeanului Nicolae Ceaus și a propus crearea unui grup de lucru comun moldo-ucrainean.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020