Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Casa cu violete

  „Crăiasa violetelor”, așa am putea-o numi pe Natalia Brâncoveanu, moldoveanca care păstrează în casă o adevărată comoară, de peste 300 de specii de violete. Despre relația sa specială cu florile de cameră și cum trebuie să le îngrijim corect, ne spune chiar protagonista noastră, în reportajul ce urmează.

  Prietenă cu violetele încă din copilărie, Natalia Brâncoveanu a adunat peste 300 de soiuri timp de doar doi ani. În acest fel, ne spune femeia, ea a reusit să continue tradiția familiei sale.

  Natalia Brîncoveanu, colecționar

  „Încet, câte un pui, am început să adun, până, iată, am ajuns la o colecție de peste 300 de soiuri. Îmi plac florile de când sunt mică. Întotdeauna am avut multe flori acasă, mama tot este pasionată de ele. Primele mele violete de colecție au început să apară în viața mea când aveam în jur de 19 ani, în 2000. Mătușa mea era pasionată de violete, le colecționa și de fiecare dată când venea în ospeție îmi aducea câte o violetă drept cadou.”

  Îngrijirea violetelor nu este o muncă ușoară. Lumina, felul în care sunt udate, solul și chiar mărimea ghiveciului, sunt detalii importante în creșterea florilor colorate.

  Natalia Brîncoveanu, colecționar

  „Dacă plantăm așa frunzulițe, până ca să obținem așa o plantă înflorită, durează în jur de un an. Pentru ele, eu folosesc un sol foarte ușor, în amestec cu turbă sau chiar turbă în amestec cu perlit. Perlitul acumulează excesul de apă, ca rădăcinele să nu putrezească, acestea fiind foarte fine.”

  „Iată am așa o pompă micuță, cu care pot suplini apa din ghiveci. Astfel violeta bea apă de câte ori are nevoie. Putem uda și la fitil, dar și așa, de-asupra, atunci rădăcinele se dezvoltă uniform. Iată aceste micuțe, care nu sunt la fitil, pot să le ud la două-trei zile, în cameră fiind vreo 24 de grade de căldură.”

  După cum ne spune și Natalia, violetele cer multă atenție. Așa că în ajutor îi vin cei doi copii ai săi – Maria și Nicolae.

  Nicolae

  „Da, eu ajut pe mama. Reporter: Cu ce o ajuți? Nicolae: La floricele, le ud… ”

  Maria

  „O ajutăm pe mama să ude florile, să le curețe, cu multe o ajutăm… Mi îmi plac aceste floricele.”

  În acest an, colecționara și-a împodobit chiar și bradul cu violete.

  Natalia Brîncoveanu, colecționar

  „Sunt nemaipomenite, sunt foarte interesante prin modul în care cresc, evoluează, cum o plantă își schimbă culoarea de la soiul de bază. Unele chiar fac trei – patru rozete cu culori diferite. E o lume unicală, care în permanență se dezvoltă.”

  Florile te relaxează și te încurajează să fii fericit, susține Natalia. Din acest motiv, ea vrea să-și facă o seră doar cu violete, o adevărată sursă de terapie pentru vizitatori.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021