Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Cardurile bancare reduc riscul de infectare

  Modernizarea tehnologiilor, dar și pandemia de COVID-19 se impune tot mai mult în anul 2020, îndemnând oamenii să utilizeze cardurile bancare în schimbul banilor cash. Care sunt totuși preferințele moldovenilor, dar și sfaturile specialiștilor în acest sens aflăm din reportajul ce urmează.

  E lucru știut că banii cash au fost mereu o sursă de infecție și asta fiindcă sunt puși în circulație neîntreruptă, iată de ce, mai ales acum când virusul COVID-19 este tot mai prezent în viața noastră, cardurile sunt un mijloc eficient de a reduce riscul de infecție.

  „Am și card, îl folosesc atunci când primesc bursa de studentă, dar după ce se termină, nu mai pun bani pe ei”.

  „Cu cardul este mai comod, pentru că pot să-mi văd cheltuielile la sfârșit de lună, pot să fac o retrospectivă, să văd unde și cât am achitat și poate chiar să economisesc niște bani”.

  „M-am gândit să-mi fac un card bancar în curând, deoarece este pandemie și cred că ar fi mai bine așa”.

  „Este mult mai comod, nu trebuie mereu să ai bani cu tine. Mai ales că acum poți să achiți și cu aplicațiile de pe ceas, telefon”.

  «Chiar dacă mulți moldoveni încă efectuează achitările cu bani cash, vânzătorii vin cu îndemnul de a da prioritate cardurilor. Mai mult, unele companii propun și oferte pentru a motiva cumpărătorii».

  „Mai mult se achită cu cardul, pentru că suntem aproape în anul 2021, este mai comod, în primul rând, dar și pentru că este pandemie, nu e bine când banii „umblă” din mâini în mâini. Și înainte se achita cu cardul, dar nu erau așa de mulți utilizatori, acum sigur că s-a mărit numărul oamenilor care achită cu cardul. Iarăși, e mai comod, mai sigur, că banii pot cădea din portofel, iar dacă pierzi cardul îl poți bloca temporar”.

  La toată rețeaua magazinelor noastre, dacă achiți cu cardul, ai reduceri 5% la toată marfa pe care o cumperi”.

  „Pe timp de pandemie, ar fi bine să achite mai mult cu cardul, desigur”.

  Și reprezentanții de la Banca Națională a Moldovei susțin ideea utilizării cardurilor. Potrivit lor, în ultimele luni, numărul eliberării acestora a crescut considerabil.

  Victor Șușu, director al Departamentului sisteme de plăți, BNM

  „Conform ultimelor date disponibile, observăm că numărul cardurilor de plată emise în trimestrul trei este 220 de mii de unități, fiind în creștere cu aproximativ 54% față de trimestrul trei al anului precedent. Interesul utilizatorilor față de acest instrument de plată este reflectat cel mai bine de numărul cardurilor aflate în circulație, care în prezent constituie 2,1 milioane de carduri. De asemenea, numărul și valoarea prețurilor locale fără numerar menține în ultimii ani o tendință ascendentă constantă. În trimestrul trei s-a înregistrat o creștere de 61% ca număr și, respectiv, 60% ca valoare față de trimestrul trei al anului 2019”.

  Responsabilii Băncii Naționale îndeamnă oamenii să nu ofere informații legate de cardul de plată. O serie de recomandări în acest sens sunt disponibile pe pagina web a BNM.

  a-tv.md

  Copyright © 2020