Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Caniculă în China: Seceta afectează jumătate din teritoriul ţării

  Jumătate din vastul teritoriu al Chinei suferă de secetă, în diferite grade, din cauza temperaturilor record din această vară, care au făcut ca apa să fie insuficientă chiar şi în Tibet, au indicat date oficiale, potrivit AFP.

  China nu s-a mai confruntat niciodată cu o vară atât de călduroasă de la debutul înregistrărilor meteorologice, în 1961, o situaţie fără precedent atât prin durata, cât şi prin amploarea valului de căldură.

  În mai multe oraşe mari s-au înregistrat cele mai călduroase zile din istorie, iar în sud-vestul ţării mercurul din termometre a urcat până la 45 de grade Celsius. Asemenea celui mai mare fluviu al ţării, Yangtze, numeroase râuri sunt grav afectate de secetă.

  În total, seceta afectează jumătate din ţară, mai mult sau mai puţin în funcţie de loc, potrivit unei hărţi publicate miercuri de serviciul naţional de meteorologie.

  Întinderi întregi sunt afectate, inclusiv o largă fâşie care cuprinde partea sudică a Regiunii Autonome Tibet (vest), o regiune extrem de muntoasă, şi se extinde până în regiunile de coastă din est, „plămânul” economic al Chinei.

  Această zonă vastă, cu o populaţie totală de peste 370 de milioane de locuitori, urmează în principal cursul fluviului Yangtze.

  Unele părţi ale Tibetului se numără printre zonele cu secetă calificată drept „severă” sau „excepţională” de către serviciul naţional de meteorologie.

  Aceste condiţii reprezintă o provocare pentru agricultură într-o ţară care, în mod normal, are deja puţine terenuri cultivabile.

  Seceta este deosebit de problematică în special pentru culturile de orez şi soia, care consumă multă apă.

  În acest context, guvernul a decis miercuri să deblocheze un pachet special de 10 miliarde de yuani (circa 1,5 miliarde de euro) pentru a sprijini fermierii în faţa secetei, a relatat televiziunea de stat CCTV.

  Banii vor fi folosiţi în principal pentru a asigura recoltele de orez din toamnă.

  Secarea cursurilor de apă, care alimentează barajele hidraulice, forţează, de asemenea, autorităţile să raţionalizeze energia electrică la nivel local, într-un moment în care locuitorii folosesc la maxim aparatele de aer condiţionat pentru a se răcori.

  agerpres.ro

  LUMEA

  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) are nevoie de mai multe informaţii în vederea evaluării celei mai recente creşteri a numărului de cazuri de infectare...

  LUMEA

  Relaxarea restricțiilor anti-COVID în China a făcut ca răspândirea cazurilor de infectare să devină „imposibil” de urmărit, au anunțat autoritățile, care au precizat că...

  LUMEA

  Metropolele chineze Guangzhou şi Chongqing au anunţat, miercuri, o relaxare a restricţiilor anti-COVID, la o zi după ce demonstranţii din sudul oraşului Guangzhou au...

  LUMEA

  China a anunţat marţi că îşi va accelera campania de vaccinare a persoanelor vârstnice împotriva maladiei COVID-19, după ce a înregistrat un număr record...

  Copyright © 2021