Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Când vor pleca, guvernanții vor avea de explicat procurorilor deciziile de prelungire a stării de urgență – Fadei Nagacevschi

  Ex-ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, este încrezut că, atunci când vor pleca de la putere, guvernanții de astăzi vor avea de răspuns în fața procurorilor pentru deciziile de prelungire permanentă a stării de urgență în Republica Moldova.

  „Când o să plece ăștia, o să aibă de explicat la procurori pentru dispozițiile acestea – pentru ce au aprobat derogări de la lege și în bază la ce, știind că este Hotărârea Curții Constituționale”, a afirmat juristul în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”  de la postul de televiziune „N4”.

  Nagacevschi a anunțat că va fi analizată fiecare dispoziție aprobată de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) și va fi denunțată atât pe intern, cât și, conform prevederilor internaționale, va fi adusă la cunoștință Secretarului general al Consiliului Europei.

  „Fiindcă orice derogare de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, orice limitare a drepturilor fundamentale trebuie să fie anunțate și justificate bine-bine-bine în raport cu Consiliul Europei. Și noi o să anunțăm fiecare derogare pe care o face Guvernul Republicii Moldova Consiliului Europei, fiindcă după asta o să fi dosare – și penale, și dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Noi o să avem de plătit bani grei pentru dânșii. Miliardul furat în 2015 o să ne pară flori după ce pleacă aceștia de la guvernare. Atâția bani se scot astăzi din buget fără niciun control – nimeni nu știe unde se duc banii aceștia”, a explicat fostul ministru.

  El critică activitatea CSE, dar și componența acesteia, care, în opinia sa, nu este reprezentativă.

  „Pentru ce să faci consens în Parlament, pentru ce să aduci la cunoștință Partidului „ȘOR”, Partidului Socialiștilor care o să facă tam-tam, când se poate pe ascuns, frumușel, în liniște și pace, prin intermediul dispozițiilor Comisiei Situații Excepționale să faci derogări de la lege. Dar asta-i abuz!”, a declarat Fadei Nagacevschi.

  Referindu-se la contestarea de către Partidul „ȘOR” la Curtea Constituțională a deciziei anterioare de prelungire a stării de urgență, el a spus că documentul este foarte bine închegat.

  „Eu nu am văzut sesizarea, dar cine au analizat-o, niște colegi mi-au spus că e foarte bine închegată. Ei nu au mers pe o analiză generală, dar au luat fiecare dispoziție în parte, au analizat-o și au explicat că în Republica Moldova nu este nevoie de situație excepțională”, a apreciat Nagacevschi.

  El este sigur că vor urma și alte contestări.

  „Mai mulți juriști, mai multe partide o să analizeze posibilitatea de contestare la Curtea Constituțională a deciziei de prelungire a situației de urgență, deoarece sincer eu motive rezonabile pentru prelungirea situației de urgență nu văd, decât furtul banului public. Mai mult nimic”, a rezumat Fadei Nagacevschi.

  La momentul publicării acestei știri, serviciile de presă ale Guvernului, PAS nu au comentat declarațiile sale.

  youtube

  Facebook

  POLITICA

  „Vom lupta până la capăt, până când vom elibera Moldova de impostorii de la guvernare și vom construi o țară bogată pentru fiecare cetățean....

  SOCIAL

  Partidul „ȘOR” va înregistra, în Parlament, o inițiativă, prin care va propune desfășurarea unui referendum consultativ privind denumirea limbii de stat în Republica Moldova....

  SOCIAL

  Noul ministru al Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a afirmat că, deși starea de urgență instituită de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) nu se aplică deocamdată...

  POLITICA

  Sediul Partidului „ȘOR” din Călărași, precum și edificiul în care se află magazinul social „Merișor” din oraș, au fost vandalizate zilele trecute, anunță serviciul...

  Copyright © 2021