Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Campanie de vaccinare antirabică a vulpilor

  În Republica Moldova a fost lansată o campanie de vaccinare antirabică a vulpilor. Momelile vaccinale sunt distribuite pe cale aeriană sau manual, de către angajații Agenției Moldsilva și membrii Societății Vânătorilor și Pescarilor din țară.

  Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfășoară pe teritoriul întregii țări, din Aeroportul Mărculești, acolo unde, astăzi, a avut loc primul exercițiu de acest fel. Totodată, angajații Agenției Moldsilva și membrii Societății Vânătorilor și Pescarilor vor ampalsa capsule cu momeală în diverse locuri.

  ALEXANDRU MANCIU, INSPECTOR PRINCIPAL, ANSA

  «Momeala nu este altceva decât un amestec furajer din făină de pește, inclusiv markeri biologici. Iar capsula, sau vaccina propriu-zisă, care este înglobată în această capsulă este sub formă lichidă și are rolul său biologic de a dezvolta imunitatea contra rabiei».

  VERONICA LEȘCO, REPORTER ACCENT TV

  «Momeala va fi amplasată pe traseele vulpilor sau în imediata apropiere a vizuinilor. Dacă o găsiți într-o zonă în care se află copii sau animale de companie, o luați cu ajutorul unei pungi de plastic și o depozitați într-o zonă umbrită».

  În satul Ghidighici am găsit și câteva vizuini de vulpi.

  ANTON BOSTAN, ȘEFUL ECHIPEI DE V NĂTOARE, S. GHIDIGHICI

  «Acuma ne aflăm la o vizuină de vulpi. Acum nu este lucrătoare, dar cu vreo trei săptămâni în urmă a fost lucrătoare. Aici erau pene de fazan, un arici era mort. Acum așteptăm să ne dea pastile pentru rabie, ca să le dăm un fel de vaccin și pe urmă vom vedea, poate vor dispărea».

  Reprezentanții Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova susțin că, la moment, din cauza pandemiei, în Republica Moldova, vânătoarea este interzisă. Totuși, aceștia se vor implica în procesul de distribuție a momelilor.

  MIHAIL SCERBLIUC, MANAGER PRINCIPAL ÎN DOMENIUL CINEGETIC, SVPM

  «Nu întotdeauna avioanele pot depune în locurile concentrate de vulpi și în așa cazuri intervenim noi. Intrăm în diferite râpe, pădurici. Practic, majoritatea vulpilor sunt infectate nu doar de rabie, dar și de alte boli, deci este o campanie binevenită».

  Oamenii spun că, decizia privind vaccinarea antirabică a vulpilor este binevenită și că se trezesc des cu animalele roșcate în curtea casei.

  «La vecinii mei, deseori s-a întâmplat că au venit în grădină noaptea la găini».

  «Au fost cazuri, în partea cealaltă de Chișinău că a venit repede salvarea și a dus copilul la spital. La noi vin și merg dintr-o parte în alta prin sat, de parcă sunt la ele acasă vulpile».

  «Desigur că e bine, cu atât mai mult dacă ele sunt turbate. O să protejeze și cetățenii satului, e foarte bine».

  Potrivit specialiștilor, vaccinul nu este dăunător pentru câini și pisici, totuși, timp de două săptămâni în care vor fi distribuite momeli, va fi restricționată circulația liberă a animalelor de companie în zona respectivă. În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova abitează în jur de 30 000 de vulpi.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020