Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Campania de imunizare, în toi

  Medicii din întreaga țară rămân a fi lideri la categoria- vaccinare, și un exemplu demn de urmat pentru întreaga societate. Despre asta au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății în cadrul tradiționalei conferințe de presă cu privire la tempoul desfășurării campaniei de imunizare. Astfel, la opt săptămâni de la debutul procesului de vaccinare circa 2,5 procente din moldoveni au ales să primească serul pe teritoriul Republicii Moldova.

  Mai exact este vorba despre peste 96 de mii de cetățeni, dintre care mai mult de 10 mii de oameni au primit deja cea de-a doua doză de vaccin. Peste 1000 de persoane au avut reacții adverse, 96% – forme ușoare.

  Denis Cernelea, consultant al Direcției sănătate publică din cadrul MSMPS

  Trendul este vizibil de micșorare a cazurilor noi și a celor de deces. Numărul cazurilor de covid a scăzut cu 23% față de săptămâna precedentă. Deja a doua săptămână continuă vaccinarea cu doza doi cu vaccinul Pfizer Biontech și cu vaccinul Sinopharm. La data de 2 mai va începe vaccinarea cu doza numărul doi a vaccinului Astra Zeneca.

  Alexei Ceban, medic epidemiolog, ANSP

  Cele mai bune rezultate le avem în rândul medicilor, dacă în medie medicii reprezentau 2,1 % pe săptămână din totalul de cazuri. În săptămâna aceasta, deci în săptămâna 15, a fost înregistrat indicatorul de 0,3 procente. Asta ar însemna o scădere de 85.7%, specific peentru medici. Este un exemplu și pentru alte contingente pentru a fi vaccinate.

  Mai mult, specialiștii spun că procesul de vaccinare înregistrează un tempou pozitiv și-n raioanele din țară, unde astăzi a ajuns un nou lot de ser anticovid.

  Alexei Ceban, medic epidemiolog, ANSP

  Avem și 19 teritorii care au administrat mai mult de 95% din doze până la 100%. Acestea fiind Cahul, Călărași, Chilșinău, Cimișila, Dubăsari, Florești, Hâncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Râșcani, Sângerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Telenești și Ungheni.

  Următorii în lista de imunizare sunt polițiștii, militarii, cadrele didactice indiferent de vârstă, angajații ambasadelor și a sistemului penitenciar. Subliniem că, în prezent, responsabilii de ministerul sănătății duc tratative pentru procurarea a noi doze de vaccin. Negocierele sunt purtate cu 10 companii farmaceutice, printre care Pfizer Biontech și Moderna. În iunie, în Moldova urmează să ajungă un lot de 10.800 de doze de vaccin Pfizer, iar cel mai probabil în cursul acestei luni Federația Rusă urmează să ne livreze cele 182 de mii de doze Sputnik V.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020