Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Câinii polițiști

  Bruno, Mike, Toby și Roky. Nu vorbim despre personaje din filme americane, ci despre patru caței de rasă, aduși recent în efectivul canin al Poliției de Frontieră. Patrupezii au început antrenamentele, iar chinologii spun că animelele, inteligente, au trecut cu brio de prima probă.

  Faceți cunoștință. Patrupedul din imagine se numește Bruno. Deși are doar patru luni, este unul dintre cei mai inteligenți căței, aduși recent la Poliția de Frontieră. În doar câteva zile, patrupedul a învățat deja să comunice cu chinologul.

  Alături de Bruno, pe terenul Poliției de Frontieră s-au antrenat și ceilalți trei patrupezi, Mike, Toby și Roky.

  Svetlana Turcu, reporter Accent TV

  „Pe teritoriul poliției de frontieră este un teren special amenajat pentru instruirea câinilor. Aici, patrupezii sunt învățați cum să urce scările, cum să meargă târâș, și cum să ocolească obstacolele. Astăzi, câinii au fost scutiți de aceste exerciții pentru că sunt în perioada de adaptare.”

  Meseria de chinolog este una deloc ușoară, iar pentru a activa în domeniul chinologiei, pasiunea pentru câini trebuie să fie pe primul loc.

  „Eu, personal, când mi-am ales câinele, am simțit din prima că este al meu. Nu știu de ce. L-am simțit aproape. Ne-am privit reciproc și ne-am înțeles. A fost ca o poveste de dragoste, dacă pot să zic așa.”

  Cei patru căței au doar patru luni și sunt de rasă Malinois Ciobănesc Belgian. Ei sunt antrenați în căutarea persoanelor, după miros, dar și în depistarea unor obiecte, care ar ajuta la reținerea răufăcătorilor.

  Sergiu Radu, șeful Serviciului Chinologic al Direcției Regionale Centru

  „Totul depinde, în echipă. Depinde și de câine, și de chinolog. Ar fi bine ca chinologul să poată “să-i citească gândurile”, să reușească să prevadă careva acțiuni, să poată să reușească, să dezvolte momentul cela când câinele. Reieșind și din dispoziție. Așa cum omul are dispoziție, așa și câinele.”

  Pentru ca un patruped să ajungă la performanța de a da de urmă răufăcătorilor, acesta are nevoie de antrenamente zilnice, care să-i dezvolte mirosul. Cu o astfel de pregătire, un câine de rasă poate fi antrenat într- o operațiune specială, la vârsta de doi ani.

  Sergiu Radu, șeful Serviciului Chinologic al Direcției Regionale Centru

  „La câine, de mic, reflexul sau instinctul necondiționat, este alimentarea. Anume alimentarea ne dă posibilitatea ca noi cu câinii să comunicăm. Când câinele acționează, doar atunci noi îi dăm bucățica de bunătate. “

  Patru căței, din cei nouă, sunt cumpărați de compania internațională și oferiți Poliției de Frontieră, la sfârșitul anului trecut. Și dacă ei sunt antrenați în depistarea oamenilor după miros, atunci ceilalți cinci patrupezi, vor fi instruți în depistarea țigărilor de contrabandă.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020