Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Burse pentru eroii în halate albe

  Medicii, farmaciștii rezidenți, studenții și elevii de la medicină, care vor efectua stagiul de practică în cadrul spitalelor antrenate în lupta cu COVID-19, vor beneficia de burse suplimentare. Inițiativa Guvernului este privită cu ochi buni de cetățeni, care spun că eroii în halate albe trebuie sprijiniți de stat.

  Bursele de stagiu de practică vor fi oferite pentru anul de studii 2020-2021 tinerilor care își fac studiile la medicină din contul bugetului de stat, precum și în bază de contract. Este vorba de medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic.

  ANDREI ȘVEȚ, ȘEF SECȚIE JURIDICĂ, MSMPS

  «Pentru medicii și farmaciștii rezidenți bursa de stagiu de practică se ridică la 1600 lei, pentru studenții din învățământul superior -1200 lei, iar pentru elevii de la colegii, suma de 1000 lei. E o motivare în plus pentru a ajuta sustemul public în perioada de pandemie».

  Totodată, bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studii 2021-2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021, va efectua un stagiu de practică în condiții similare. Termenul necesar pentru efectuarea stagiului de practică este de trei luni. Studenții de la medicină salută inițiativa respectivă.

  RODION CUJBA, STUDENT, USMF „N. TESTEMIȚANU”

  «Gestul respectiv din partea Ministerului este unul binevenit, în calitate de stimul. Aș vrea să fie un mecanism, în primul rând transparent, un mecanism clar, fără multe întrebări, care să ne spună, care ar trebui să fie numărul de ore minim, poate ca ajutorul material să fie regândit. Totuși, dragostea pentru meserie pe care noi o avem, ar fi nu în sine în partea aceasta materială, dar în plăcerea aceasta sufletească, care survine de la ajutorul persoanelor care au nevoie de noi».

  De menționat că persoanele care vor beneficia de burse de stagiu de practică pot avea parte concomitent și de alte tipuri de burse finanțate din bugetul de stat. Potrivit notei informative a Hotărîrii de Guvern, condițiile care au determinat elaborarea acestui proiect este faptul că Republica Moldova se confruntă cu o lipsă de personal medical în instituțiile de profil.

  Facebook

  Copyright © 2020