Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Burduja: Nu vă puteți acoperi la nesfârșit incompetența cu împrumuturi

  Guvernul nu poate împrumuta bani la nesfârșit pentru a-și acoperi incompetența, a declarat deputatul socialist Petru Burduja după ședința comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe. Astăzi, comisia a examinat și a aprobat în grabă, trei pachete suplimentare de acorduri de împrumut pentru susținerea bugetului de stat în sumă de peste 400 milioane de euro.

  Deputatul a menționat că în anul curent FMI alocă Republicii Moldova circa 400 de milioane de dolari, BERD – 300 de milioane de euro, iar UE – 120 de milioane de euro. Și toate aceste fonduri vor fi folosite pentru a acoperi cheltuielile bugetare, adică pentru consum.
  Petru Burduja a subliniat faptul că fondurile împrumutate, aprobate la ședința de astăzi a comisiei, nu au un scop determinat, iar aceasta înseamnă că se vor dizolva în buget, ceea ce demonstrează lipsa de transparență în administrarea acestora.

  Deputatul a atras atenția asupra a două chestiuni principiale. „În primul rând, noi cheltuim acești bani în acest an, dar îi vor rambursa copiii noștri timp de 15-20 de ani.

  În al doilea rând, noi luăm bani de la UE, inclusiv pentru a acoperi riscurile legate de securitatea energetică. Aceasta înseamnă că în caz de reziliere a contractului cu ”Gazprom”, sursele alternative de gaze naturale sunt deja stabilite și vor fi cu mult mai costisitoare pentru noi”.

  Petru Burduja a remarcat faptul că țara noastră are două opțiuni. Fie să ia în permanență bani cu împrumut – ceea ce face guvernarea actuală. Însă acest lucru este lipsit de perspectivă, pentru că nu-ți poți acoperi incompetența la nesfârșit prin obținerea creditelor. Fie să negociezi prețul la resursele energetice pentru țară, așa cum a făcut Germania, Ungaria, Austria și alte țări.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  socialistii.md

  Facebook

  Noutăţi

  Amendamentele pe care majoritatea de la guvernare le face astăzi la bugetul pentru anul 2022 nu reprezintă altceva decât un furt ascuns al cetățenilor...

  Noutăţi

  Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a respins inițiativa socialiștilor de a solicita Biroului Permanent includerea în ordinea de zi a ședinței plenare examinarea...

  Noutăţi

  Deputații PAS au refuzat propunerea socialistului Petru Burduja, vicepreședintele comisiei economie, buget și finanțe, de a merge împreună la un magazin, unde să discute...

  Noutăţi

  Joi, în Parlamentul Republicii Moldova, va fi înregistrată o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi. Anunțul a fost făcut de către deputatul PSRM,...

  Copyright © 2021