Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Bugetele, aprobate în primă lectură

  Pahare stricate, microfoane distruse, huiduieli și îmbrânceli. În această atmosferă au fost votate, astăzi, în Parlament, proiectele bugetului de stat, al asigurărilor sociale și de sănătate, precum și proiectul de politică bugetar-fiscală. Ce au reușit, în ultimă instanță, să aprobe aleșii poporului și mai multe despre situația scăpată de sub control din plenul Parlamentului, aflați în reportaj.

  Ședința de astăzi a Parlamentului a debutat, chiar de la bun început, cu discuții aprinse între aleșii poporului. Deputații PAS și PPDA au solicitat eliminarea de pe ordinea de zi a proiectelor bugetare. Din lipsă de voturi, inițiativa celor două fracțiuni a fost respinsă, iar documentele au rămas pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului. În semn de protest, foștii colegi din Blocul ”ACUM” au blocat tribuna centrală a legislativului.

  După o pauză de 30 de minute, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, le-a recomandat deputaților să voteze, în prima lectură, toate proiectele de buget și de politica fiscală, reieșind din importanța acestora. Batrîncea a propus ca abia după asta, să fie convocat Biroul permanent al Parlamentului pentru a fi deciși următorii pași.
  Propunerea socialistului a fost susținută de majoritatea deputaților, iar ministrul Finanțelor și-a început prezentarea proiectului de politică fiscală pentru 2021.

  Batrîncea le-a reamintit deputaților că dacă nu vor vota principalele legi ale țării – bugetul și politica bugetar-fiscală – medicii, profesorii și alți bugetari, riscă să rămână fără salarii, iar pensionarii nu își vor putea ridica alocațiile lunare. Blocajul parlamentar ar putea pune pe stop și majorarea lefurilor pentru sistemul medical din țară. Deputații PSRM au mai declarat că sunt gata să voteze proiectele bugetului pentru anul 2021 și cele ce țin de politica bugetar-fiscală, elaborate de un Guvern numit de Maia Sandu.

  Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului

  „Noi, socialiștii, am spus că nu ne ținem de putere. Dacă voi (n.r. PAS) vă considerați mari învingători, înaintați moțiunea de cenzură și dați guvernul jos. Vă dăm posibilitatea să veniți cu un guvern. Am primit un răspuns logic? Nu. Bravadă politică, fără esență, conținut juridic. Nu este exclus că noi vom vota acest Guvern și vom susține inițiativele voastre cu pensia minimă de 2000 de lei. Dar voi nu vă doriți să vă asumați guvernarea.”

  În pofida apelului la calm a fracțiunii Partidului Socialiștilor, deputații din fostul bloc ACUM au continuat să blocheze tribuna centrală și să împiedice prezentarea de către membrii Guvernului a proiectelor bugetare.

  După ce au ocupat prezidiul, deputații de la PAS și PPDA au trecut la acțiuni violente. Adjunctul Maiei Sandu, Igor Grosu, a spart microfonul și monitorul din prezidiu. Mai mult ca atît, l-a stropit cu apă pe președintele ședinței, Vlad Batrîncea, așa că toate actele de pe masă au fost distruse.

  Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului RM

  ”Doamnă președintă Maia Sandu, situația este scăpată de sub control. Acest comportament este departe de a fi civilizat, distrugerea proprietății statului nu este adecvată și legală. Această țară încă respectă legea.”

  Batrîncea a făcut apel la președintele PAS, Maia Sandu, și la colegii acesteia, pe care i-a îndemnat la un dialog civilizat și să nu se destabilizează situația din țară.

  Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului RM

  „Doamna Sandu, situația a ieșit de sub control. Distrugerea bunurilor publice este departe de un comportament adecvat, civilizat și legal. Mai există legi în această țară. Noi am urmărit Guvernul din care ați făcut parte, am urmărit alianțele din care ați făcut parte, am protest, dar nu ne-am permis să rupem vreun microfon și să distrugem bunul public. Noi am reușit să votăm, cu acceptul dl Pușcuță, în prima lectură, Politica bugetar-fiscală. Același lucru cu Bugetul public pentru anul 2021, la fel și Bugetul social. Ne-a rămas doar bugetul în medicină. Noi trebuie să votăm Bugetul în medicină. Doamna Sandu, trebuie să avem dialog civilizat, chiar dacă suntem diferiți și avem poziții diferite. Anticipate? Noi nu ne temem, să vedem care este modalitatea juridică. Dar dvs nu doriți acest dialog. Doriți o destabilizare„

  Toate proiectele au fost aprobate în prima lectură.

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2020