Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Buget de ochii lumii?

  Guvernarea nu are de gând să ia în serios elaborarea și examinarea legii bugetului pentru anul 2022. Autoritățile știu că au spijinul majorității parlamentare, care va vota tot ce vor dori. Iar, populația a înghțit odată în plus momeala autorităților, și s-au lăsat ademeniți de promisiunile lansate în plină campanie electorală. Este opinia doctorului în economie, Mihail Poisik.

  Potrivit lui Mihail Poisik, legea bugetului pentru anul 2022 a fost elaborată de ochii lumii.

  Mihail Poisik, doctor în economie, Institutul Național de Cerecetare Economică

  «Situația arată în felul următor: mulți din cei care dețin permise de conducere își aduc aminte cum au urcat pentru prima dată la volan. Aparent, au citit regulile, s-au familiarizat cu starea tehnică a automobilului, au făcut câteva ore practice, după care au ieșit cu mașina în oraș. Cum merg ei la volan? Să știți că astfel de persoane conduc acum țara».

  Poisik mai spune că potrivit legislației, inițial, guvernul trebuia să prezinte politica fiscală pentru 2022. Document care trebuia prezentat acum câteva luni. Potrivit economistului, în proiect urmau să se regăsească un plan concret de acțiuni și măsuri de susținere a populației și a mediului de afaceri. Lucru care nu s-a făcut însă. Ceea ce s-a făcut în schimb, a fost comasarea a trei cele mai importante proiecte financiare ale țării : lege privind politica fiscală, bugetului asigurărilor sociale de stat și legea bugetului. Iar calitatea razultatului final lasă de dorit, a conchis Poisik.

  Mihail Poisik, doctor în economie, Institutul Național de Cerecetare Economică

  «Este unul dintre eșecurile cele mai evidente care denotă că lucrurile nu se potrivesc. Uitați-vă, rata de inflație în legea bugetului nu depășește 6%, pe când cea stipulată este de 15%. Băieți lucrați sub un acoperiș, sunteți reprezentanți ai puterii, ar fi bine să vă lămuriți odată. Chiar dacă eu sunt de părere că rata reală a inflației va fi mai mare decât cea stabilită. Mărfurile destinate oamenilor bogați nu vor crește prea mult în preț. Prețurile vor crește simțitor la produsele de primă necesitate care se regăsesc în coșul minim de consum. Este o problemă de ordin social».

  Poisik consideră că cea mai mare problemă a actualei guvernări este lipsa de profesionalism, dar și faptul că execută orbește toate ordinele venite din exterior. Mai mult, economistul este de părere că în cazul în care bugetul va fi aprobat, în țară se așteaptă vremuri grele. Amintim că ieri, majoritatea parlamentară PAS a votat în prima lectură legea bugetului pentru anul viitor. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții serviciului de presă ai guvernului şi ai PAS pentru a le oferi dreptul la replică, nimeni însă nu a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021