Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Bucătari după gratii

  Au susținut examenul după gratii! 11 deținuți de la Penitenciarul pentru minori din Goian, care au studiat cursuri de băcătar, au susținut proba practică. Fiecare copil a extras câte un bilet în care era scris exact, ce fel de bucate trebuie să pregătească. Proba a trecut cu brio, iar fiecare copil și-a luat certificatul care-i confirmă meseria. Cu acte în regulă, toți acești deținuți minori, spun că așteaptă cu nerăbdare ziua când vor ieși la libertate și vor profesa meseria de bucătar.

  Cei 11 deținuți minori au pregătit bucate din carne tocată, pește la cuptor, salate, dar și copturi. Tudor bunăoară, a extras un bilet pe care scria că are de preparat chifteluțe cu orez.

  Tudor, deținut

  “–Ce vrei tu să faci pe viitor? –Când o să ies la libertate? – Să mă duc la un restaurant, să lucrez.”

  Tudor are 16 ani, iar la prepararea bucatelor se inspiră din filme, întrucât în penitenciar nu are acces la internet. În plus, se pare că tânărul a moștenit pasiunea mamei, care spune el, este o gospodină iscusită.

  Tudor, deținut

  “- De cât timp ești aici? – De un an de zile. 01.52, 02.05 Și cât mai ai până ieși, opt ani și jumătate.”

  Și Ion s-a străduit să pregătească totul ca la carte. Tânărul are 18 ani. El se află în penitenciar de aproape doi ani și mai are de stat încă puțin peste cinci.

  Ion

  “Când voi ieși la libertate voi face tot posibilul să lucrez bucătar.”

  Pedagogii care i-au instruit în cadrul lecțiilor, spun că tinerii sunt pregătiți și au trecut cu brio proba.

  Nina Tofan, profesoară

  “-Ce notă le-ați da? -Cu un bal de la mine, le-aș da nouă! Dar așa un opt tare se poate.”

  Unii minori ajung aici de la o vârstă foarte fragedă și nu au finalizate nici măcar studiile gimnaziale, pe care ulterior le continuă după gratii.

  Nina Tofan, profesoară

  „Uneori dacă trebuie ne coborâm la nivelul lor. Nu ne străduim să-i ridicăm la nivelul nostru, că asta e foarte greu. Pentru unii e prea peste puterile lor, au fost obijduiți de soartă, nu au avut posibilitate să învețe.”

  La Penitenciarul pentru minori din Goian, pot studia meserie copiii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani. Aceștia pot alege între patru profesii, tencuitor, lăcătuș- electromontator, frizer, și bucătar. Acest lucru este posibil din 2013, în urma unui proiect implementat în cadrul instituției, de o fundație de caritate din Moldova, care are scopul de a socializa minorii aflați în detenție și de a-i integra, ulterior, în societate.

  Alina Avram, asistent de proiect, fundație de caritate

  “Pe parcursul acestor ani, cam 160 de copii au beneficiat de aceste cursuri de instruire, obținându-se aproximativ 304 certificate, deoarece un minor, putea să urmeze câteva cursuri.”

  Vladislava Balan, ofițer superior, secția Reintegrare Socială

  “Am avut minori și cu opt specialități finisate, la moment avem și cu patru, băieții fac față.”

  Cursurile profesionale durează patru luni, iar după absolvire minorii primesc certificate de specialitate, eliberate de Ministerul Educației. Documentul permite beneficiarilor, să se angajeze oriunde doresc.

  Vladislava Balan, ofițer superior, secția Reintegrare Socială

  „În certificatul dat nicăieri nu este stipulat că studiile au avut loc în cadrul penitenciarului.”

  În prezent, la Penitenciarul pentru minori din Goian își ispășesc pedeapsa 34 de minori. Aceasta este singura instituție penitenciară din Moldova destinată copiilor. Aici, deținuții pot învăța repetat disciplinele din școală sau pot studia o meserie.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021