Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Bronz pentru Moldova

  Elevii moldoveni au câștigat trei medalii de bronz la cea de-a 37-a olimpiadă balcanică de matematică printre juniori. Olimpiada a avut loc online în perioada 9-13 septembrie, cu participarea a 108 școlari din 18 țări. Echipa moldovenească a fost reprezentată de șase elevi și trei profesori. Reporterul nostru a vorbit cu tinerele talente și a plonjat în lumea matematicii și a altor științe exacte.

  ”Nu știu câte medalii am, nu am numărat niciodată. Dar sunt multe dintre ele! De exemplu, aceasta este pentru olimpiada municipală la matematică, aceasta este, de asemenea, la matematică la liceul Orizont, iar aceasta este științifică”

  Constantin este elev în clasa a IX-a la liceul Orizont din Durlești. Cântă la chitară de la șapte ani, face taekwondo și box. Dar lista hobby-urilor elevului de clasa a IX-a nu se limitează la aceasta. În clasa a cincea, el, împreună cu patru colegi de clasă și un profesor, a publicat o mică carte cu probleme pentru clasele elementare. Iar astăzi Costea poate fi numit o „olimpiadă” profesionistă. Un număr imens de medalii și diplome fără număr. Iată spre exemplu o diplomă semnată de președintele parlamentului iar aceasta din Qatar, un onorabil loc al treilea la olimpiada științifică internațională.

  Constantin Babuc, elev

  ”Povestea mea de dragoste pentru matematică a început în clasa a patra. Apoi, pentru prima dată, am participat la olimpiada regională, fără pregătire, și am ocupat locul trei. După aceea, am început să mă pregătesc și am mers la olimpiada municipală, unde am ocupat locul al treilea. Și deja în clasa a VII-a-a VIII-a la olimpiada republicană, am ocupat primele locuri”

  Chiar recent, „colecția de premii” a lui Constantin a fost completată cu o altă medalie de bronz. Și deși e încă în format online, bucuria și mândria lui și a părinților săi sunt reale și sincere.

  Liliana Babuc, mama

  «Am discutat mult în familie despre cine va deveni Costea și încă ne este greu să răspundem la această întrebare. Dar suntem siguri că ceea ce va face fiul nostru va fi legat de științele exacte”

  Cu științele exacte cu siguranță își va intersecta destinul și Bianca Iordachi, o altă deținătoare a medaliei de bronz.

  Bianca Iordachi, elevă

  ”Pentru mine, cel mai dificil lucru a fost să rezolv problema în geometrie, deoarece în geometrie nu sunt foarte puternică, trebuie să lucrez la ea. Cred că dacă am avea mai mult timp, am putea rezolva mai mult”

  Bianca Iordachi, al doilea membru al echipei câștigătoare, deținătoare a peste 20 de olimpiade, reprezintă jumătatea frumoasă și sensibilă a umanității. De asemenea, a avut norocul să câștige o medalie de bronz. Pentru meritele ei, mulțumește mamei și tatălui, care au fost mereu acolo și au ajutat-o în toate. În viitor, ea intenționează să absolvească o universitate de prestigiu și să lucreze în domeniul economiei.

  Bianca Iordachi, elevă

  ”Poate că îmi voi conecta viața cu economia sau ceva similar. Unde sunt cifre”

  Natalia, mama Biancăi

  «Desigur, sunt foarte fericită. Mă bucur că fiica mea a reușit să obțină astfel de rezultate. Este o mândrie atât pentru familia noastră, cât și pentru întreaga țară.

  Elevii visează să cucerească în continuare vastele spații științifice și
  poate vor fi capabili să creeze un remediu pentru cancer sau să găsească noi surse alternative de energie. Deocamdată ei sunt doar olimpici, iar pe viitor cine știe poate vom intervieva laureații premiului Nobel.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020