Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Brazii, hrană pentru sol

  Brazii, care de sărbători au creat atmosferă în locuințe, sunt transformați în îngrășăminte organice pentru plante. Autoritățile municipale au început, în aceste zile, procesul de reciclare al molizilor, care va dura încă cel mult două săptămâni. Responsabilii de la “Spațiile Verzi” îndeamnă locuitorii Capitalei să depoziteze cât mai operativ, pomii la platformele menajere din curțile de bloc, pentru ca angajații de la autosalubritate să-i poată colecta.

  Toți brazii care sunt aduși, în aceste zile, la Platforma de deșeuri biodegradabile din Capitală sunt mărunțiți într-o mașină specială, numită tocător de crengi.

  Astfel se obține rumegușul, materia primă pentru îngrășăminte. Rumegușul se amestecă cu resturile de iarbă și frunze uscate, și se așezează pe straturi, în gropi special amenajate, cu o adâncime de un metru și jumătate. Se lasă așa să se fermenteze timp de 7-8 luni, după care se obțin îngrășămintele.

  Serghei Carp, șef Î.M. “Spațiile Verzi”

  “Brazii de Crăciun care înainte erau aruncați la gunoi, acum se aduc aici, ei se toacă, și se obține acel rumeguș. Rumegușul cu iarba se depozitează se adaugă microorganizme și se fermentează, apoi se obține în rezultat biohumus.”

  Anatol Munteanu, maistru

  „Este folosit de Spațiile Verzi prin parcuri, la flori, la sădirea copacilor, în calitate de îngrășăminte. Nu se mai procură din ăsta de peste hotare, care este scump pentru noi, îl folosim pe al nostru.”

  Municipalitatea îndeamnă, încă o dată, locuitorii Capitalei să separe brazii de restul gunoiului menajer, pentru ca ulterior, serviciile specializate ale Primăriei, să poată transporta molizii la platforma din strada Lunca Bâcului, în preajma Stației de Epurare.

  Serghei Carp, șef Î.M. “Spațiile Verzi”

  “Mă adresez la toți cetățenii ca mai operativ să aducă brazii la platformele din curțile de bloc, alături de platformele de gunoi menajer, ca mai operativ să rezolvăm problema asta.”

  După sărbători, mai exact din data de 15 ianuarie și până astăzi, la Platforma de deșeuri biodegradabile din capitală au fost aduși circa 200 de brazi. Anul trecut, în total, în perioada sărbătorilor de iarnă, aici au fost aduși în jur de 350 de pomi.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021