Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Bonjour maman

  Imediat după vizita sa în Italia, președintele Moldovei Maia Sandu a mers la Varșovia la invitația președintelui polonez Andrzej Duda. Dintr-un scurt comunicat de presă de pe site-ul oficial al administrației prezidențiale, rezultă că, după întâlnirea cu omologul său polonez, președintele Moldovei se va întâlni cu șeful Seimului Elzbieta Witek și cu șeful Senatului polonez Tomasz Grodzki. Ce face Sandu la Varșovia, a aflat colega noastră Olga Dzeatcovschi.
  De fapt, agenda de lucru a vizitei Maiei Sandu la Varșovia este practic necunoscută.
  Poate doar conținutul conversației telefonice dintre Maia Sandu și Andrzej Duda, în care cel din urmă a invitat-o pe președintele Moldovei la Varșovia.
  După cum a remarcat presa, referindu-se la declarația Ambasadei Poloniei în Moldova, în timpul discuției despre relațiile bilaterale dintre țările noastre, președintele polonez a menționat

  „Sprijinul Poloniei pentru politica pro-occidentală Moldova „.

  În general, analiștii de la Chișinău se întreabă de ce vizita lui Sandu în Polonia a fost atât de neașteptată. Și în plină campanie electorală? Nici diaspora moldovenească în Polonia nu e prea numeroasă, diasporă pe care lui Sandu îi place să o întâlnească în timpul călătoriilor sale oficiale în Europa, cum ar fi cazul vizitei sale în Italia. În plus, vizita la Varșovia nu presupune acorduri serioase care ar putea ajuta Moldova – în afaceri, sectorul agricol sau investiții.
  Însă, Polonia este cunoscută pentru retorica sa anti-rusă, care s-a intensificat în ultimii ani. Deci, despre ce au vorbit liderii din Polonia și Moldova? Desigur, despre integrarea europeană.

  Andrezj Duda, președintele Poloniei

  „Republica Moldova nu este membru al Uniunii Europene, ci este membru asociat al UE, este membru al Parteneriatului estic, care cooperează îndeaproape cu UE și este o formulă de cooperare între țări în cadrul Trei Mari, care include și Moldova. ”

  Prin cei „trei mari”, Duda are în vedere Trio-ul asociat Georgia-Ucraina-Moldova, care a semnat recent un memorandum suplimentar la Kiev privind consolidarea cooperării în domeniul integrării europene. Acest document, semnat pe 17 mai, presupune, de asemenea, cooperarea în domeniul asigurării securității regionale. Și literalmente o lună mai târziu, în urma summitului, NATO a adoptat o declarație cu privire la necesitatea creșterii capacității de apărare a Moldovei.
  Președintele pro-occidental Maia Sandu călătorește într-o țară occidentală care promite să sprijine cursul pro-occidental al Moldovei. Încet, dar cu pași siguri se conturează o agendă alarmantă a politicii externe a țării noastre.
  În același timp, toate contactele la cel mai înalt nivel cu cel mai mare partener comercial al Moldovei – Rusia – au fost practic reduse la zero de către administrația Maiei Sandu.
  Ne-am adresat serviciului de presă al administrației prezidențiale pentru un comentariu, dar nimeni nu a răspuns apelurilor noastre.
  Amintim că săptămâna trecută, președinta Maia Sandu, în timpul vizitei sale în Italia din banii contribuabililor, a ținut întâlniri separate cu reprezentanți ai diasporei moldovenești. La Chișinău, politicienii și experții au considerat acest lucru ca o intervenție directă a șefului statului în campania electorală și ca o campanie în favoarea unuia dintre concurenții electorali. Conform legii, președintelui țării îi este strict interzis să ia parte la campania electorală. Maia Sandu neagă toate acuzațiile.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021