Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Bogdan Țîrdea: Se pregătește o lovitură constituțională

  Comentariul politologului Bogdan Țîrdea cu privire la hotărârea Curții Constituționale din 23 februarie privind legalitatea numirii unui candidat la funcția de prim-ministru de către președintele Maia Sandu.

  – Surse din administrația prezidențială ne-au spus că Maia Sandu cunoaște deja hotărârea Curții Constituționale, care este favorabilă pentru departamentul pe care îl conduce și pentru Partidul Acțiune și Solidaritate. Apropo, ea însăși a recunoscut acest lucru în emisie directă la Jurnal TV.

  În primul rând, Curtea Constituțională a luat o pauză de o săptămână, jucându-se în mod clar împreună cu Sandu și tărăgănând termenul de 45 de zile, necesar pentru dizolvarea parlamentului.

  În al doilea rând, Curtea Constituțională nu a suspendat decretul prezidențial, care este deja un semnal serios.

  În al treilea rând, Curtea Constituțională a decis să își anunțe decizia pe 23 februarie – Ziua armatei sovietice. Cunoscând dragostea lui Plahotniuc și a ambasadorilor occidentali pentru simbolism și date, putem presupune că Curtea Constituțională va lovi majoritatea parlamentară chiar în această zi!

  În al patrulea rând, ambasadorul UE P. Mihalko a solicitat să nu se facă presiuni asupra Curții Constituționale! Cu alte cuvinte, s-a trădat pe sine și pe subordonații săi, știind din timp decizia. Mai simplu spus, ambasadorii UE și SUA exercită o presiune extraordinară asupra curții.

  În al cincilea rând, există o presiune fără precedent asupra judecătorilor.

  În al șaselea rând, majoritatea judecătorilor Curții Constituționale declară că se află într-o situație dificilă în care sunt obligați să își anuleze propria decizie din 6 august 2020. În acest sens, judecătorilor Curții Constituționale li s-a promis atât susținere morală, cât și „ajutor la argumentarea deciziei și justificarea sa în mass-media”.

  Mai simplu spus, se pregătește o lovitură constituțională serioasă, cu participarea directă a unor ambasadori. Aceasta va declanșa o criză politică profundă și va discredita complet Curtea Constituțională.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.
  Reamintim că decizia finală a instanței de judecată nu este emisă față de persoanele vizate în articol.

  socialistii.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Este pentru prima dată în istoria R.Moldova, când un ex-președinte este arestat, iar pretextul este unul inventat. Declarația a fost făcută de către deputatul...

  POLITICA

  Bogdan Țîrdea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova: ”Această guvernare are bani pentru ai săi, cei dragi, dar pentru oameni – nu! Această guvernare nu...

  POLITICA

  Republica Moldova are nevoie de un guvernator al BNM care nu slujește oligarhilor și corporațiilor internaționale, ci poporului acestei țări, a declarat deputatul PSRM,...

  POLITICA

  Președintele raionului Cahul, Marcel Cenușă, a fost reținut și cercetat penal pentru că a cerut ajutorul statului în gestionarea crizei refugiaților. Declarația a fost...

  Copyright © 2021