Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Bogdan Țîrdea, despre reforma care a distrus sistemul de sănătate din Republica Moldova

  Reforma sistemului de sănătate, începută în 2014 în baza unui Acord de împrumut semnat cu Banca Mondială de Guvernul din care făcea parte și Maia Sandu, a dus la lichidarea a mai mult de două mii de paturi, echivalent a 12 spitale. Cel mai mult au avut de suferit secțiile de neurologie, chirurgie și secțiile pentru copii. Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a declarat că acordul, semnat la 11 iulie 2014, prevedea alocarea unui împrumut de 31 de milioane de dolari, la o rată ce variază între 2,5% – 4,6%.

  ”Documentul a fost semnat de colegii de partid ai Maiei Sandu: Andrei Usatâi, ministrul Sănătății, și Iurie Leancă – premier. Amintesc, Maia Sandu a fost consilier al BM și coordona proiectul de reformare a învățământului, în rezultatul căruia au fost închise mai mult de 200 de școli, colegii, școli profesionale, licee, universități. Acordul cu BM a fost aprobat la două ședințe de Guvern din care făcea parte și Maia Sandu”, a menționat Țîrdea.

  În baza acestui tratat, guvernarea de atunci s-a angajat să reducă numărul de spitale în Chișinău și alte localități din țară, dar și numărul de paturi. Pentru fiecare pat lichidat în spital, guvernările AIE au luat câte 1715 dolari. În total, în cadrul proiectului trebuiau lichidate 2500 paturi, iar până în 2019 s-a reușit raționalizarea a 2089 de paturi de spital.

  ”Adică ni se dădea credit, bani pe care trebuie să-i întoarcem, pentru a lichida paturile. Aceasta înseamnă și reducerea numărului de angajați din sistem. Nu sunt paturi – nu este personal, nu este personal – nu sunt spitale”, a declarat deputatul.

  Deputatul atrage atenția și asupra faptului că în urma acestei reforme s-a redus numărul de bolnavi care puteau fi internați în spitale. Acest lucru a fost evident, în special, în perioada de vârf a pandemiei, când a fost necesară amenajarea unor spitale de campanie pentru a interna și trata bolnavii COVID-19.

  Potrivit socialistului, în total guvernările de până la 2019 au primit de la BM peste 3,5 milioane de dolari doar pentru lichidarea celor 2089 de paturi de spital.

  ”Adică, pentru 3,5 milioane de dolari am închis 2089 de paturi, echivalent a 12 spitale. Bani pe care trebuie să-i întoarcem. Cel mai mult au avut de suferit secțiile de neurologie, chirurgie, secțiile pentru copii. Adică din contul copiilor a avut loc raționalizarea spitalelor. Nu este altceva decât o trădare și o crimă față de copii și medici”, a declarat deputatul.

  Totodată, lichidarea paturilor de spital a dus inevitabil și la reducerea numărului de personal din spitale. Astfel, potrivit datelor oficiale statistice, în această perioadă au rămas fără un loc de muncă 328 de angajați din domeniu.

  De asemenea, reforma în sistemul de sănătate pe banii luați împrumut de la BM a prevăzut și închiderea a 16 laboratoare medicale.

  ”Acel care închide școli – deschide închisori, cei care închid spitalele – deschid cimitire.”, a declarat deputatul Bogdan Țîrdea.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  facebook.com

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  "Donatorii externi nu sunt oameni proști, ei finanțează PAS pentru ca aceștia să le promoveze interesele economice și politice". Declarația a fost făcută de...

  POLITICA

  Marea tragedie a Republicii Moldova constă în faptul că la putere ajung persoane corupte, care au participat la fortul miliardului, concesionarea Aeroportului și la...

  POLITICA

  Deputatul socialist a prezentat dovezi ale legăturilor dintre Maia Sandu și conducerea Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. El a atras atenția, pe rețelele...

  POLITICA

  Liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, inclusiv Maia Sandu, sunt părtașii fraudei financiar-bancare. Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a prezentat, astăzi, în cadrul unui briefing, documente...

  Copyright © 2021