Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Bogdan Țîrdea: Ce ascund candidații la funcția de președinte?

  (Comentariul politologului Bogdan Țîrdea)

  Toți candidații la funcția de președinte, cu excepția lui Igor Dodon, sunt cetățeni ai altor țări.

  Pe 2 octombrie a fost dat oficial startul campaniei prezidențiale. Unii candidați și-au pus botox, și-au schimbat imaginea, modul de vorbire, culoarea costumelor. Lupul își schimbă părul, dar năravul, ba!

  Cetățenie

  Desigur, președintele, ca simbol al suveranității, trebuie să fie cetățean al propriei țări, să depună jurămînt unui singur stat și popor, și nu mai multor. Cetățenia unei alte țări face ca o persoană să depindă imediat de sistemul său judiciar, de presiunea politicienilor și a partidelor sale. În cele din urmă, cînd depuneți un jurămînt de credință față de o țară, vă asumați obligația morală și legală de a o servi.

  În Moldova s-a creat o situație unică: aproape toți participanții la cursa prezidențială sunt cetățeni ai altor țări. Mai ales a României. R. Usatîi este cetățean al Federației Ruse, sora lui locuiește în România. Conform zvonurilor, el are și un pașaport românesc, a cărui prezență îl ascunde cu grijă. Pașaportul a fost făcut pentru a avea acces liber în UE. M. Sandu este cetățean român și nici măcar nu ascunde. A. Năstase este cetățean român, familia sa locuiește în Germania. O. Țîcu este cetățean al României și D. Chirtoacă la fel.

  Dodon este singurul candidat care este cetățean al Republicii Moldova și nu are cetățenia altor state.

  În acest sens, apare o întrebare rezonabilă: „Domnilor, ce căutați la alegerile prezidențiale din Moldova? De ce nu participați la alegerile prezidențiale din România?”.

  Familie

  Nu v-ați pus niciodată o întrebare: de ce mulți lideri ai partidelor de dreapta nu au o familie normală, copii? Toți sunt divorțați sau nu au fost căsătoriți niciodată.

  În rare ocazii au o familie, copii și – oh Doamne! – și aceștia sunt în străinătate.

  După părerea mea, totul este simplu. Cînd o persoană are o familie, are responsabilitate. Unei astfel de persoană îi va fi dificil să închidă școli, grădinițe, spitale, deoarece copiii săi ar putea fi primii care suferă. Dar curatorii externi au nevoie de roboți, lachei, interpreți care nu au nimic de-a face cu propria țară, care vor merge cu ușurință la Maidan, la revoluție, la închiderea școlilor și a fabricilor.

  Amintesc: Plahotniuc și Filat aveau familii în străinătate. Ghimpu nu a avut deloc copii. S-ar părea că situația s-a schimbat – dar nu! Uitați-vă la candidații la funcția de președinte: M. Sandu nu este căsătorită, nu are copii. D. Chirtoacă a fost căsătorit cîteva luni, dar a divorțat cu scandal, fără copii. R. Usatîi este divorțat, are o fiică. Trăiește pentru sine, demonstrînd un stil de viață inactiv. A. Năstase este căsătorit, dar familia sa locuiește în Germania. După cum a recunoscut Andrei Andreevici în 2019, familia sa nu se simte în siguranță în Moldova. A fost „plăcut” să aud asta … de la ministrul de Interne! I. Dodon este căsătorit, tată a trei copii, familia sa locuiește în Moldova.

  Valorile tradiționale

  Chirtoacă evită să vorbească despre religie și despre valorile tradiționale. La fel ca O. Țîcu și R. Usatîi. Cu toate acestea, în perioada cînd primarul capitalei era Chirtoacă, paradele homosexualilor erau o tradiție bună și au avut loc chiar în centrul capitalei.

  Usatii promovează activ “Cererea și Oferta” și Newsmaker, care dedică zeci de articole drepturilor LGBT aproape în fiecare zi. A ajuns la absurd: fotografiile sale apar chiar sub articolele despre homosexuali și lesbiene!

  Năstase se prezintă ca un creștin adevărat din 2019: a ridicat o cruce pe clădirea Ministerului Afacerilor Interne. Dar nu am văzut niciuna dintre declarațiile sale publice în apărarea familiei tradiționale și bisericii. Sau am scăpat eu ceva? De asemenea, este neclar: este el sau în favoarea sau împotriva adoptării Convenției de la Istanbul, care promovează persoanele LGBT?

  Cu M. Sandu, totul este foarte clar. În 2013, această femeie a introdus în școlile din Moldova o enciclopedie de clasa a IV-a despre sexualitate, provocînd indignare în rîndul părinților și credincioșilor. În 2014, a interzis rugăciunea de la începutul anului școlar. Mass-media care o susținea, precum Ziarul de Gardă și Rise.md, au început să-l persecute pe mitropolitul Vladimir.

  La 4 noiembrie 2016, Episcopul l de Bălți și Fălești, Marchel, a spus că Sandu este primul candidat din istoria Republicii Moldova care este susținut de comunitatea LGBT. Este vorba despre susținerea ONG-ului ei GenderDoc, care protejează drepturile minorităților sexuale. Apropo, liderii acestei organizații au propriile programe la TV 8, care face parte din cartelul media al Maiei Grigorievna. De asemenea, deputații ei Popșoi și Gherman strigînd să accepte imediat Convenția de la Istanbul, altfel, cică vor ridica întreaga țară cu baionete …

  Ea însăși și întreaga ei echipă sunt reprezentanți ai Fundației Soros. Și Soros însuși este cunoscut pentru legăturile sale cu lojile masonice. Nu voi spune nimic nou dacă vă reamintesc că numai I. Dodon a indicat clar prioritățile din program: protecția familiei tradiționale, credința ortodoxă și valorile tradiționale.

  Igor Nicolaevici a organizat anual festivaluri de familie în centrul capitalei, a participat la marșuri pentru familie, a organizat Congresul Mondial al Familiei la Chișinău și a sprijinit moral și financiar multe biserici și mănăstiri. În această privință, adresez niște întrebări obișnuite: își amintește cineva că cel puțin unul dintre actualii concurenți la putere, cu excepția lui I. Dodon, a felicitat cetățenii cu ocazia sărbătorilor bisericești? Și care dintre ei a ajutat cel puțin o biserică, nu vă amintiți? Nici eu nu-mi amintesc …

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.
  Reamintim că decizia finală a instanței de judecată nu este emisă față de persoanele vizate în articol.

  socialistii.md

  Facebook

  ALEGEREA EDITORILOR

  Alături de „oamenii buni” din PAS, în țară au ajuns vremurile tulburi. Deputatul Blocului Socialiștilor și Comuniștilor, Bogdan Țîrdea, a menționat la protestul civic...

  POLITICA

  Șapte dintre candidații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au câștigat deja în primul tur în UTA Găgăuzia (inclusiv un candidat independent care a câștigat cu...

  LUMEA

  Bulgaria va organiza alegeri prezidenţiale pe data de 14 noiembrie, a decis joi Parlamentul bulgar, pe fondul unei incertitudini politice prelungite în această ţară...

  POLITICA

  Deputatul socialist Bogdan Țîrdea crede că PAS încearcă să realizeze o nouă capturare a statului, să supună justiția și întregul sistem judiciar. Despre acest...

  Copyright © 2021