Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Bogdan Țîrdea a prezentat dovezile de implicare a Maiei Sandu în pregătirea furtului miliardului (DOC)

  Liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, inclusiv Maia Sandu, sunt părtașii fraudei financiar-bancare. Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a prezentat, astăzi, în cadrul unui briefing, documente și înregistrări video prin care se confirmă participarea fruntașilor PAS și a lui Sandu la toate etapele producerii furtului miliardului.

  Potrivit candidatului la funcția de deputat din partea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, furtul miliardului a fost facilitat de mai multe legi care au fost votate de guvernele pro-europene și din care a făcut parte și Maia Sandu. Astfel, baza fraudei bancare a fost pusă la ședința Guvernului din 25 septembrie 2014, prezidată de premierul Iurie Leancă și la care a participat activ și Maia Sandu. Modificările legislative efectuate de guvern vizau în special anihilarea intervenției mai multor instituții ale statului în împiedicarea fraudei bancare care se punea la cale. Este vorba despre legile cu privire la BNM, privind datoria de stat și cu privire la instituțiile financiare.

  ”Aceste legi au fost modificate fără Parlament, fără a fi supuse dezbaterilor publice, fără a fi consultate cu băncile. Totul s-a făcut în mare secret și în grabă. De ce a trebuit să fie modificate aceste legi care au funcționat perfect timp de două decenii și datorită cărora putea fi stopată frauda bancară?” a întrebat deputatul.

  Țîrdea susține că prin legile votate atunci inclusiv de Maia Sandu s-a acordat dreptul Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară CNSF) să constate existența unei crize în sistemul financiar bancar, deși aceasta încă nu era, care a solicitat alocarea unor credite din partea statului pentru cele trei bănci, ulterior falimentate. Din această structură făceau parte colegii de partid ai Maiei Sandu: Iurie Leancă, Anatol Arapu, de asemenea, Adrian Candu și Dorin Drăguțanu.

  Astfel, la 07 noiembrie 2014, CNSF, în cadrul unei ședințe cu ușile închide, cere BNM să aloce 9,5 miliarde de lei pentru cele trei bănci. La 13 noiembrie, guvernul Leancă alocă prima tranșă din această sumă către cele trei bănci. Acțiunea a avut loc în pofida faptului că administrarea specială la aceste bănci a fost instituită abia la 27 noiembrie. Potrivit deputatului, anume între aceste două date s-a produs furtul miliardului: 24-26 noiembrie.

  La 27 martie 2015, printr-o decizie secretă, guvernul Gaburici din care făcea parte și Sandu a decis să mai acorde celor trei bănci încă 5,34 de miliarde de lei. În octombrie a urmat lichidarea unicei bănci cu capital de stat – BEM.

  Deputatul a accentuat că la toate aceste etape a participat și Maia Sandu, împreună cu adjunctul ei Igor Grosu.

  ”Maia Sandu nu a pus nicio întrebare. A votat tacit toate cele 10 proiecte de pe ordinea de zi, inclusiv legile care ulterior au permis furtul miliardului. Dovadă este procesul verbal al ședinței și înregistrarea video. Adjunctul ei a fost prezent la ședința din 13 noiembrie și a votat pentru alocarea celor 9,5 miliarde de lei. Sandu a fost prezentă la ședința din 27 martie și a votat decizia secretă de alocare suplimentară a încă 5,34 de miliarde de lei”, a remarcat deputatul.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.
  Reamintim că decizia finală a instanței de judecată nu este emisă față de persoanele vizate în articol.

  Facebook.com

  Facebook

  ALEGEREA EDITORILOR

  Maia Sandu nu a binevoit să-l decoreze pe Zhang Yinghong, Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, cu ocazia încheierii mandatului în țara noastră, deși China,...

  POLITICA

  „Maia Sandu, eu vă rog frumos, fiți mai atentă la ONU ce vorbiți, pentru că gazul nu îl plătiți dumneavoastră” este mesajul actorului moldovean...

  POLITICA

  Analistul politic Dionis Cenușă a comentat modul în care președinta Maia Sandu și-a luat rămas bun de la Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong...

  POLITICA

  Maia Sandu salută decizia PAS de a exclude obligativitatea organizării concursurilor publice pentru șefia mai multor instituții. În cadrul unui interviu la TV8, președintele...

  Copyright © 2021