Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  BNM: În luna august moldovenii au scos mai mulți bani din bancomate

  Volumul banilor în circulație a constituit 31 de miliarde de lei, cu 658 de milioane de lei mai puțin în luna august față de începutul anului, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

  Băncile au eliberat de la ghișee 112,6 miliarde de lei în perioada ianuarie – august 2022, cu 13% mai mult față de perioada similară a anului precedent.

  Creșterea respectivă a fost determinată, preponderent, de cumpărarea valutei de la persoane fizice, care s-a majorat cu 1,7 la sută, constituind 29 744,4 milioane de lei (echivalentul a 1 593,1 milioane USD), ceea ce reprezintă 26,4 la sută din volumul total al eliberărilor de numerar.

  Totodată, volumului eliberărilor din conturile persoanelor fizice s-au majorat cu 5 468,1 milioane de lei (24,5 la sută), care a însumat 27 819,7 milioane de lei.

  Ponderea acestora a crescut cu 2,2 p.p. și a constituit 24,7 la sută din volumul total al eliberărilor de numerar.

  De menționat că, impactul cel mai semnificativ asupra eliberărilor banilor în numerar l-au avut eliberările din bancomate cu o pondere semnificativă de 21,6 la sută din volumul total al eliberărilor.

  Moldovenii au retras din bancomate 24,4 miliarde de lei cu 30% mai mult.

  Volumul mare al retragerilor banilor din bancomate a fost influențat de războiul din Ucraina, care a stârnit panică în rândul moldovenilor, migranții moldoveni care au venit în concedii acasă și au făcut achiziții, dar și refugiații ucraineni care își extrag banii de pe carduri.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Noutăţi

  Basarabenii cresc din ce în ce mai puține animale pe lângă casă. Hrana scumpă și munca depusă îi determină pe mulți să renunțe la...

  Noutăţi

  În Republica Moldova, un sfert (25,3%) din populație fumează activ, inclusiv 43,5% bărbați și 5,6% femei. Anual, în țara noastră în jur de 5600...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Moldovenii au o datorie de 493,378 milioane de lei către compania Moldovagaz. Potrivit SA „Moldovagaz” din suma totală, 211,146 milioane lei revin consumatorilor noncasnici,...

  ECONOMIE

  Facturile pentru luna octombrie la curent şi gaz le-au dat fiori reci consumatorilor din Republica Moldova. Asta chiar dacă au făcut economie, mai ales...

  Copyright © 2021